Październik
20
10:51
Imieniny:
Ireny, Kleopatry, Witalisa
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Aktualności
Nawożenie
Ochrona
Okopowe
Oleiste
Prawo
Relacje
Rynek
Technika
Zboża

Partner portalu

Ochrona

Choroby buraka cukrowego

Dodane 28 kwietnia 2015 o 11:10   Autor: Dr hab. Jacek Piszczek, prof. nadzw., IOR-PIB, TSD w Toruniu   Źródło: Agrotechnika 5/2015
burak bakteryjna plamistość iw
Objawy bakteryjnej plamistości na wierzchniej powierzchni liścia (J. Piszczek)

Plantatorzy buraka cukrowego doskonale zdaje sobie sprawę z wielu zagrażających mu chorób, mogących pojawić się w ciągu sezonu wegetacyjnego. Decyzje podejmowane przy planowaniu i wyborze stanowiska pod tę roślinę mają istotny wpływ na jej zdrowotność od wschodów do zbioru.

Podstawową zasadą ograniczania zagrożenia roślin uprawnych ze strony większości patogenów jest prawidłowy dobór stanowiska. Przerwa w uprawie buraka na danym polu skutkuje przede wszystkim zmniejszeniem możliwości wystąpienia większości chorób korzeni i liści. Wszystkie organizmy szkodliwe tworzą różnego rodzaju przetrwalniki. Jak sama nazwa wskazuje, ich zadaniem jest przetrwanie niesprzyjających im warunków. Uaktywniają się w momencie pojawienia się na polu odpowiedniej rośliny żywicielskiej. Każdy z przetrwalników ma swój okres przeżywalności w glebie. Jest on różny dla różnych patogenów. W glebach o dużej aktywności mikroorganizmów i w warunkach sprzyjających rozwojowi mikroflory może on ulec znacznemu skróceniu.

Dzieje się tak, gdyż wszystkie przetrwalniki stanowią źródło pokarmu dla innych organizmów glebowych. Zatem w glebie o dobrej aktywności mikrobiologicznej i drobnej faunie szansa na ograniczenie liczby przetrwalników wzrasta. Oczywiście zjawisko to narasta wraz z wydłużaniem się czasu oczekiwania na pojawienie się w polu rośliny żywicielskiej. W skróconym płodozmianie zagrożenie „natknięcia się” na wciąż żyjące przetrwalniki patogenów znacząco wzrasta. Dla większości organizmów chorobotwórczych burak cukrowy jest jedną z wielu roślin żywicielskich. Dotyczy to niektórych sprawców zgorzeli siewek oraz zgnilizn korzenia, a także chwościka burakowego, który poraża między innymi komosę i szarłaty. Zatem utrzymywanie pola w dobrej kulturze i zwalczanie zachwaszczenia to działania mające znaczący wpływ na zdrowotność przyszłej plantacji buraka.

Kolejnym czynnikiem ograniczającym zagrożenie buraka ze strony chorób jest odpowiednie przygotowanie stanowiska. Prawidłowe pH gleby i jej dobra struktura oraz zrównoważone nawożenie, którego dawki wynikają z analizy chemicznej gleby, umożliwiają roślinom buraka szybki i prawidłowy wzrost. Dobrze odżywione i rozwijające się rośliny w naturalny sposób są mniej podatne na działanie szkodliwych czynników.

Więcej na ten temat można przeczytać na łamach czasopisma Agrotechnika w nr 5/2015 str. 28

Ostatnio dodane:

Komentarze

Październik, 2017

Pn

Wt

Śr

Cz

Pt

So

Nd

-

-

-

-

-

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Brak wydarzeń w wybranym dniu

loading...