Październik
19
14:59
Imieniny:
Michaliny, Michała, Piotra
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Aktualności
Nawożenie
Ochrona
Okopowe
Oleiste
Prawo
Relacje
Rynek
Technika
Zboża

Partner portalu

Oleiste

Chowacze w rzepaku

Dodane 16 lutego 2016 o 10:10   Autor: Dr inż. Grzegorz Pruszyński, IOR-PIB, Poznań
młody rzepak

Ochrona insektycydowa, podobnie jak wiele innych czynników sprawia, że uprawa rzepaku ozimego wymaga dużego doświadczenia, zaangażowania i dużej wiedzy. Poważnym problemem od grudnia 2013 r. jest brak możliwości zaprawiania nasion rzepaku, co znacznie zwiększa zagrożenie ze strony szkodników. W takiej sytuacji szczególnego znaczenia nabiera prawidłowa ochrona rzepaku od wczesnej wiosny.

Chowacze łodygowe

Pierwszymi szkodnikami pojawiającymi się na rzepaku wczesną wiosną są chowacze łodygowe: chowacz brukwiaczek oraz chowacz czterozębny.
Najwcześniej, gdy temperatura powietrza wynosi 10–12°C, niekiedy już na przełomie lutego i marca, na plantacje nalatuje chowacz brukwiaczek. Chrząszcze są jednolicie szare, długości 3–4 mm z głową zakończoną wydłużonym ryjkiem zagiętym łukowato ku dołowi. Po opuszczeniu miejsca zimowania prowadzą żer uzupełniający, a następnie samice rozpoczynają składanie jaj do wnętrza pędów, zazwyczaj u podstawy stożka wzrostu. Jaja są białe i owalne wielkości 0,6–0,8 mm. Wylęg larw następuje po 11–20 dniach, a rozwój larwalny trwa około 40 dni. Larwa o długości do 7 mm jest żółtobiała, lekko łukowato zgięta, beznoga. Początkowo ma ciemną głowę, która z czasem staje się żółtobrązowa. Larwy żerują w łodygach, wygryzając ich wnętrze. Pierwsze objawy żerowania to niewielkie, początkowo śluzowate, a następnie biało obrzeżone nakłucia na łodydze. Wraz ze wzrostem pędu łodyga często wygina się w kształcie litery S. Na łodydze pojawiają się charakterystyczne pęknięcia. Po zakończonym okresie żerowania larwy schodzą do gleby, gdzie przepoczwarczają się przed zimą. Poczwarka jest szarobiała o długości 4–6 mm. Stadium zimującym są chrząszcze w glebie na polach, gdzie żerowały larwy.

O chowaczach w rzepaku można przeczytać na łamach czasopisma Agrotechnika w nr 2/2016 str. 48

Ostatnio dodane:

Komentarze

Październik, 2017

Pn

Wt

Śr

Cz

Pt

So

Nd

-

-

-

-

-

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Brak wydarzeń w wybranym dniu

loading...