Maj
26
23:45
Imieniny:
Eweliny, Jana, Pawła
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Aktualności
Nawożenie
Ochrona
Okopowe
Oleiste
Prawo
Relacje
Rynek
Technika
Zboża

Partner portalu

Nawożenie

Co o sodzie wiedzieć należy

Dodane 4 listopada 2015 o 12:53   Autor: dr inż. Witold Szczepaniak, Uniwersytet Przyrodniczy, Poznań
rzepaki
Fot. R. Waligóra

W składzie chemicznym roślin występuje pewna grupa pierwiastków, która nie została zaliczona do składników pokarmowych, a wywiera dodatni, z reguły niezidentyfikowany lub słabo określony wpływ na procesy fizjologiczne niektórych roślin, o wypadkowym działaniu stymulującym wzrost. Grupę tę, do której należy m.in. sód, określa się mianem pierwiastków korzystnych.

Średnia zawartość sodu w skorupie ziemskiej wynosi 2,36%, czyli jest nieznacznie większa od zawartości potasu (2,14%), który zalicza się do pierwszoplanowych makroskładników. W glebach strefy umiarkowanej koncentracja sodu w roztworze glebowym zazwyczaj kształtuje się w zakresie 0,1–1,0 mmol, a w glebach strefy półsuchej i suchej w przedziale 50–100 mmol. Stężenie kationów sodu (Na+) i anionów chloru (Cl) przekraczające 100 mmol wywołuje zjawisko zwane zasoleniem. Jest to niezwykle ważny czynnik ograniczający plon, gdyż 77 mln ha, czyli 5,5% gleb użytkowanych rolniczo na świecie, plonuje z tego powodu znacznie poniżej potencjału.

 O korzystnym wpływie sodu na rośliny można przeczytać na łamach czasopisma Agrotechnika w nr 11/2015 str. 40

Ostatnio dodane:

Komentarze

Maj, 2018

Pn

Wt

Śr

Cz

Pt

So

Nd

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

26 - 27

Zielone Agro Show

loading...