Październik
17
09:26
Imieniny:
Antonii, Ignacego, Wiktora
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Aktualności
Nawożenie
Ochrona
Okopowe
Oleiste
Prawo
Relacje
Rynek
Technika
Zboża

Partner portalu

Nawożenie

Co zagraża pszenicy ozimej?

Dodane 24 marca 2016 o 10:27   Autor: Tekst i fot. Sylwia Rozwód
pszenica iw

W minionym sezonie deficyt wody był czynnikiem obniżającym potencjał plonotwórczy roślin, w tym pszenicy ozimej. O jakich największych obawach i zagrożeniach w uprawach mówią na półmetku zimy rolnicy?

Aby zgłębić tajniki uprawy pszenicy ozimej i poznać sposoby reagowania na nieoczekiwane warunki stresowe zakłócające jej prawidłowy rozwój, udaliśmy się do miejscowości Sokolniki (woj. łódzkie). W 50-hektarowym gospodarstwie Piotra Japińskiego uprawa roślin jest podporządkowana produkcji pasz dla trzody chlewnej. Komponentem do ich wytworzenia jest pszenica ozima zajmująca 15 ha w całym areale zasiewów. Plantacja pszenżyta zakładana jest na 17 ha, na rzepak przypada kolejne 10 ha, pozostałe 8 ha na jęczmień jary.

Ocena stanu siedliska

Analizę całego cyklu agrotechnicznego rozpoczęliśmy od rozpoznania stanowiska. Jak podkreśla nasz rozmówca, szczególną jego cechą jest znaczna mozaikowatość gleb, w przeważającej części zaliczanych do kompleksu żytniego dobrego. Pszenica trafia na lepsze pola, których stan zasobności wyznaczają gleby w klasach bonitacyjnych od IIIa do IVb.

O efektywności uprawy pszenicy ozimej w znacznej mierze decyduje zapewnianie właściwych warunków wzrostu roślin przez cały okres wegetacji. Jednym z najistotniejszych czynników kształtujących potencjał plonowania jest zapewnienie stanowiska o prawidłowym pH gleby. To właśnie uregulowanie odczynu daje podstawę do zbudowania odpowiedniego  systemu korzeniowego, który z kolei na dalszym etapie rozwoju zagwarantuje zwiększenie odporności, zarówno na choroby, jak i na warunki stresowe, a jednocześnie pozwoli bezpiecznie przetrwać zimę. Na lekko kwaśnych glebach w gospodarstwie o pH 5,5–6,5 wapnowanie jest przeprowadzane każdego roku po żniwach, a nawóz jest starannie mieszany z glebą podczas przeprowadzania uprawek pożniwnych.

Więcej o pszenicy ozimej można przeczytać na łamach czasopisma Agrotechnika w nr 3/2016

Ostatnio dodane:

Komentarze

Październik, 2017

Pn

Wt

Śr

Cz

Pt

So

Nd

-

-

-

-

-

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Brak wydarzeń w wybranym dniu

loading...