Grudzień
17
01:16
Imieniny:
Jolanty, Łukasza, Olimpii
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Aktualności
Nawożenie
Ochrona
Okopowe
Oleiste
Prawo
Relacje
Rynek
Technika
Zboża

Partner portalu

REKLAMA
Okopowe

Cukier w burakach

Dodane 23 grudnia 2015 o 00:00
leszek bartkowiak

Odwiedziliśmy rolnika, który skupia się na uprawie ozimin, „łamaczem” płodozmianu w jego gospodarstwie są buraki cukrowe i kukurydza. Leszek Bartkowiak wraz z synem Adamem prowadzą gospodarstwo składające się z produkcji roślinnej i zwierzęcej. W produkcji zwierzęcej dominuje chów trzody chlewnej i bydła mlecznego. Produkcja roślinna prowadzona jest na 28 ha (przeliczeniowych jest ok. 30). Gleby są nieco mozaikowe, gdyż klasy bonitacyjne w zależności od pola są od II do V klasy.

Uprawa buraków cukrowych w minionym sezonie prowadzona była na 2 ha, kukurydzy na kiszonkę na 5 ha, natomiast resztę stanowiły zboża ozime. Ziarno jest zapleczem paszowym dla zwierząt, a jedynymi gatunkami przełamującymi monokulturę zbożową są buraki cukrowe i kukurydza na kiszonkę.

– Towarem handlowym jest burak, ziarno jest paszą, ale najbardziej ważną rośliną w gospodarstwie jest kukurydza, która stanowi główne zaplecze paszowe dla bydła – mówi Leszek Bartkowiak.

Zbiór buraków odbył się w pierwszej dekadzie listopada i plon korzeni wyniósł 68,4 t/ha, przy polaryzacji 20,116%.

Jak to zrobił rolnik? Będzie można dowiedzieć się z artykułu w numerze styczniowym Agrotechniki.

Ostatnio dodane:

Komentarze

REKLAMA

Grudzień, 2017

Pn

Wt

Śr

Cz

Pt

So

Nd

-

-

-

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Brak wydarzeń w wybranym dniu

loading...