Sierpień
17
12:49
Imieniny:
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Aktualności
Nawożenie
Ochrona
Okopowe
Oleiste
Prawo
Relacje
Rynek
Technika
Zboża

Partner portalu

Aktualności

Dlaczego gleby są kwaśne

Dodane 30 marca 2015 o 13:36   Autor: Dr inż. Piotr Ochal, IUNG-PIB, Puławy   Źródło: Agrotechnika 4/2015
wapnowanie użytki zielone iw
(Fot. H. Jankowska-Huflejt)

Znaczne zakwaszenie gleb w Polsce ma charakter przede wszystkim naturalny i wynika ze specyfiki procesu glebotwórczego i rodzaju skał macierzystych gleb. Nakładają się na to procesy antropogenicznego zakwaszania i zbyt małe zużycie nawozów o działaniu odkwaszającym, głównie wapniowych i wapniowo-magnezowych.

Zakwaszanie gleby jest skutkiem naturalnych procesów prowadzących do nadmiernej akumulacji kationów wodoru (H+). Zjawisko to objawia się dopiero w momencie, gdy gleba nie jest w stanie we własnym zakresie neutralizować nadmiaru kationów wodoru, co w konsekwencji prowadzi do spadku odczynu. Źródła tego kationu w glebie są różne, w uproszczeniu możemy podzielić je na naturalne, niezależne od działalności człowieka oraz te powstające w wyniku jego działalności.

Więcej na ten temat można przeczytać na łamach czasopisma Agrotechnika w nr 4/2015 str. 22

Ostatnio dodane:

Komentarze

Sierpień, 2018

Pn

Wt

Śr

Cz

Pt

So

Nd

-

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Brak wydarzeń w wybranym dniu

loading...