Luty
20
00:24
Imieniny:
Eleonory, Lenki, Kiejstuta
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Aktualności
Nawożenie
Ochrona
Okopowe
Oleiste
Prawo
Relacje
Rynek
Technika
Zboża

Partner portalu

Ochrona

Dlaczego jęczmienie żółkną?

Dodane 20 grudnia 2014 o 08:53   Autor: Remigiusz Waligóra
Żółknące jęczmienie ozime to częsty widok w okresie jesiennym
Żółknące jęczmienie ozime to bardzo częsty widok na polach. (Fot. R. Waligóra)

Prawie wszystkie jęczmienie ozime są żółte. Sporadycznie, pojedyncze pola ze zbożem są zielone. Przyczyn takiego stanu jest kilka, w głównej mierze wyczerpanie azotu z gleby i presja patogenów chorobotwórczych. Po dokładnej lustracji pola można zauważyć śladowe występowanie mączniaka prawdziwego i rdzy. Obecność patogenów powodujących choroby nie świadczy jednak o konieczności wykonania zabiegu.

Ponadto został wyczerpany azot z gleby wskutek przedłużających się warunków jesiennych i temperatur powietrza pod koniec drugiej dekady grudnia zbliżonych nawet do 15oC (Wielkopolska). Przyczyn żółknięcia jęczmienia można doszukiwać się zaczynając od systemu korzeniowego. Rośliny zaczęły zmieniać kolor, kiedy na początku listopada nadeszły przymrozki do -3oC, należy pamiętać, że jęczmień ma płytki i wrażliwy na niskie temperatury system korzeniowy. Po kilku dniach przyszło ocieplenie i potrzeby części nadziemnej względem azotu były większe, aniżeli system korzeniowy jest w stanie sprostać i dostarczyć przez korzenie. Żółknące łany jęczmienia wynikają także ze stosowania wysokich norm siewu. Gęste łany konkurują ze sobą i wyczerpały azot z gleby. 

Ostatnio dodane:

Komentarze

Luty, 2018

Pn

Wt

Śr

Cz

Pt

So

Nd

-

-

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

Brak wydarzeń w wybranym dniu

loading...