Październik
16
05:45
Imieniny:
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Aktualności
Nawożenie
Ochrona
Okopowe
Oleiste
Prawo
Relacje
Rynek
Technika
Zboża

Partner portalu

Nawożenie

Dobra praktyka rolnicza w uprawie zbóż ozimych

Dodane 15 października 2014 o 12:30   Autor: Artur Kozera
????????????????????????????
(Fot. Fotolia)

Jesień to czas, w którym większość roślin ozimych wykorzystuje do zgromadzenia zapasów niezbędnych składników pokarmowych do szybkiego wiosennego rozpoczęcia wegetacji oraz zaprogramowania plonu. Rolnicy często zadają sobie pytanie, który z makro i mikroelementów jest najważniejszy?

Pytanie to nabiera szczególnego znaczenia, gdy mamy do czynienia z uprawami ozimymi. Jesienna wegetacja uzależniona jest od przebiegu warunków pogodowych. W ostatnich latach wegetacja przebiega niestandardowo, zatem trudno jest przewidzieć, w którym momencie rośliny wejdą w okres spoczynku zimowego. Zatem, myśląc o mineralnym żywieniu nie możemy pozwolić sobie na pominięcie żadnego składnika pokarmowego.

Już Justus von Liebieg (niemiecki chemik, nazywany ojcem nawozów) w sformułowanym w 1841 r. prawie minimum stwierdził, że składnik pokarmowy, który w glebie znajduje się w najmniejszej ilości będzie decydował o wysokości plonu. Z tego wynika, że uprawiając zaawansowane genetycznie odmiany nie możemy zapomnieć o nawożeniu. Dotyczy to zarówno makroelementów, jak i mikroelementów.

Nawożenie startowe zbóż jest już za nami, oceniając stan plantacji możemy jedynie uzupełnić ewentualny niedobór podstawowych makroelementów ze szczególnym uwzględnieniem tych, które decydować będą o dobrym wejściu w okres spoczynku zimowego. Do tych elementów zaliczamy przede wszystkim fosfor, potas, magnez i siarkę. Osobnym zagadnieniem jest azot, ewentualne jego uzupełnienie polega na obserwacji stanu odżywienia łanu i przebiegu pogody.

Kolejnym jest fosfor, który zapewnia energię wykorzystywaną do szybkiego zbudowania systemu korzeniowego. Dobrze rozwinięty system korzeniowy to „aparat gębowy” rośliny, dzięki niemu pobierana jest woda i składniki niezbędne do zbudowania części wegetatywnej.

Potas – biokatalizator roślinny, reguluje działanie wielu hormonów roślinnych, reguluje gospodarkę wodną, uczestniczy w transporcie azotu. Jego wysoka koncentracja w soku roślinnym wpływa na zimotrwałość. Magnez – główny element chlorofilu. Odpowiedzialny jest za proces fotosyntezy, czyli produkcję węglowodanów – związków energetycznych w roślinie.

Siarka – wpływa na wykorzystanie azotu, 1 kg siarki w niedoborze to strata 10–15 kg N. Decyduje o składzie aminokwasowym i jakości białka.

Należy pamiętać, że dobrze odżywiony łan jest odporniejszy na patogeny, głównie choroby grzybowe. Odpowiednio zbilansowane nawożenie makro i mikroelementami ma ogromne znaczenie w podnoszeniu kondycji i zdrowotności upraw.

Przejęło się, że najważniejszymi mikroskładnikami w uprawie zbóż są miedź i mangan. Jednak i pozostałe mikroelementy w związku z pełnieniem wielu niespecyficznych funkcji regulacyjnych należy uwzględnić w uzupełniającym dokarmianiu zbóż.

Na przezimowanie roślin i wiosenny start wegetacji mają wpływ następujące składniki:

  • cynk i mangan, które stymulują wzrost systemu korzeniowego, podnoszą odporność na stres spowodowany niedoborem wody,
  • miedź i cynk podnoszą odporność na niskie temperatury,
  • mangan, miedź i cynk wpływają na podniesienie odporności na choroby grzybowe, jest to szczególnie ważne w przypadku długiej i ciepłej jesieni.

Za parametry jakościowe plonu odpowiedzialne są:

  • miedź i bor, które decydują o zawiązywaniu ziarniaków,
  • miedź wpływa na zawartość białka w ziarnie,
  • cynk determinuje lepsze wykształcenie ziarna (MTZ).

Podsumowując, wpływ mikroelementów jest nie do przecenienia. Ich działanie sprowadza się do dwóch najważniejszych obszarów funkcjonowania metabolizmu:

  • racjonalnej gospodarki azotem,
  • podniesieniu odporności na presję patogenów.

Uwzględniając powyższe elementy odpowiedź na pytanie, które składniki stosować w jesiennym dokarmianiu dolistnym jest prosta – wszystkie. Stosowanie dokarmiania dolistnego mikroelementami i podstawowymi makroelementami powinniśmy traktować, jako dobrą praktykę rolniczą.

W jesiennym odżywianiu zbóż do dokarmiania dolistnego, możemy zastosować produkty z Grupy ASX plus, z których na szczególną uwagę zasługuje nawóz ASX Fosfor plus. Zawiera on podstawowe makroelementy N, K, Mg oraz wysoką zawartością fosforu, a dodatkowo pakiet niezbędnych mikroelementów: bor, miedź, cynk, molibden, mangan, żelazo. Zgodnie z zaleceniami w uprawie zbóż produkt ten stosuje się w dawce 2–3 kg/ha, w fazie 6 liści. Do zabiegu należy użyć 200–300 l wody. Można go łączyć z większością środków ochrony roślin.

Idealnym uzupełnieniem w nawożeniu jesiennym zbóż jest zastosowanie mikroelementów, np. w postaci nawozu Mikrostar complex, który zawiera niezbędne mikroskładniki, takie jak: bor, miedź, kobalt, cynk, żelazo, mangan, molibden. Zalecana ilość w przypadku zbóż to 0,5–1 kg/ha. Można stosować go łącznie z innymi nawozami dolistnymi oraz ze środkami ochrony roślin.

W myśl powiedzenia „lepiej zapobiegać niż leczyć” uwzględniajmy w planach nawozowych profilaktyczne stosowanie mikroelementów.

Ostatnio dodane:

Komentarze

Październik, 2018

Pn

Wt

Śr

Cz

Pt

So

Nd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Brak wydarzeń w wybranym dniu

loading...