Grudzień
15
20:40
Imieniny:
Celiny, Ireneusza, Niny
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Aktualności
Nawożenie
Ochrona
Okopowe
Oleiste
Prawo
Relacje
Rynek
Technika
Zboża

Partner portalu

REKLAMA
Aktualności

Dobry rok dla kukurydzy

Dodane 7 listopada 2016 o 08:00   Autor: Tekst i fot. prof. dr hab. Tadeusz Michalski, Uniwersytet Przyrodniczy, Poznań
kukurydza2_fmt1

Kolejny sezon uprawy kukurydzy zmierza ku końcowi, można więc spróbować dokonać jego oceny.

Według szacunków Polskiego Związku Producentów Kukurydzy, powierzchnia uprawy tego gatunku w Polsce w 2016 r. wyniosła około 1150 tys. ha, w tym około 600 tys. ha na kiszonkę i 550 tys. ha na ziarno. Jest to o 75 tys. ha mniej niż w roku ubiegłym. Po bardzo trudnym dla kukurydzy poprzednim sezonie, spodziewano się znaczniejszego zmniejszenia powierzchni zasiewów, ale z pomocą przyszła jej pogoda. Styczniowe mrozy przy braku pokrywy śnieżnej spowodowały znaczne straty w zasiewach zbóż ozimych. Około 100 tys. ha po wypadniętych oziminach przeznaczono pod kukurydzę.
W roku ubiegłym na skutek katastrofalnej suszy plony kukurydzy na dużym obszarze kraju były niskie lub bardzo niskie, a ceny ziarna nie do końca satysfakcjonowały rolników. Najsłabiej kukurydza plonowała w województwach: podlaskim, łódzkim i mazowieckim, dając średnio około 38 dt/ha. Warto na marginesie wspomnieć, że taki poziom plonu jest jak na kukurydzę rzeczywiście niski, był jednak zbliżony do plonów pszenicy ozimej, a znacząco wyższy niż średnie plony zbóż w tym rejonie. Fakt, że plony kukurydzy na poziomie 40 dt/ha nie satysfakcjonują już rolników, świadczy o jej możliwościach plonotwórczych, ale też rosnących umiejętnościach producentów. Plony kukurydzy muszą być większe niż innych zbóż, bo trzeba liczyć się z koniecznością poniesienia dodatkowych nakładów na konserwację.

Przebieg pogody a rozwój kukurydzy

Wegetacja w 2016 r. rozpoczęła się dość wcześnie, a korzystne warunki agrometeorologiczne umożliwiły wykonanie pierwszych wiosennych prac polowych już na początku marca. W drugiej połowie miesiąca trwały siewy zbóż jarych, a także przystąpiono do siewów buraków cukrowych oraz sadzenia ziemniaków. Pozwoliło to wyjątkowo wcześnie, bo już na początku kwietnia rozpocząć siewy kukurydzy. Wielu rolników wstrzymało się jednak z siewem, ze względu na duże wahania temperatur. W efekcie tego warunki panujące podczas siewów i wschodów kukurydzy były bardzo zróżnicowane. Zapasy wody po zimie były niewielkie ze względu na ubiegłoroczną suszę i brak opadów śniegu. Początkowo wody w glebie starczało, później jednak braki opadów i chłody (w tym szczególnie nocne spadki temperatur) opóźniły rozwój roślin, a także kiełkowanie świeżo założonych plantacji. W drugiej dekadzie maja opóźnienia w rozwoju były widoczne na większości obszaru kraju, z wyjątkiem województw leżących wzdłuż zachodniej granicy. Na szczęście w bieżącym roku nie zanotowano większych przymrozków wiosennych, chociaż lokalnie występowały w połowie kwietnia, pod koniec kwietnia czy nawet początku czerwca.

Więcej o kukurydzy można przeczytać w najnowszym numerze Agrotechniki  10/2016

Ostatnio dodane:

Komentarze

REKLAMA

Grudzień, 2017

Pn

Wt

Śr

Cz

Pt

So

Nd

-

-

-

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Brak wydarzeń w wybranym dniu

loading...