Październik
21
05:08
Imieniny:
Celiny, Hilarego, Janusza
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Aktualności
Nawożenie
Ochrona
Okopowe
Oleiste
Prawo
Relacje
Rynek
Technika
Zboża

Partner portalu

Okopowe

Jak plonowały ziemniaki?

Dodane 22 października 2015 o 11:10   Autor: Remigiusz Waligóra
R. Waligóra
Produkcja ziemniaka mocno uzależniona jest od cen na rynkach zbytu, którymi kierują się przypadkowi producenci (Fot. R. Waligóra)

Aby dowiedzieć się, jak plonowały ziemniaki, udaliśmy się do Andrzeja Kowarza z Pigłowic (woj. wielkopolskie). Produkcję roślinną skupił na ziemniakach jadalnych (60–70 ha), cebuli (około 20 ha), burakach cukrowych (około 6 ha) oraz dostarczaniu paszy dla zwierząt – kukurydzy na kiszonkę (około 40 ha).

Andrzej Kowarz w ogóle nie sieje zbóż ani rzepaku. Głównymi roślinami towarowymi są ziemniaki i cebula. Ziemniaki w gospodarstwie uprawiane są corocznie od minimum dwóch pokoleń. W przeszłości ojciec Andrzeja Kowarza potrafił nimi obsadzić całą uprawianą ziemię. Instynkt dobrze mu podpowiadał, bo wówczas cena i plony dopisywały.

Tymczasem średni plon teraz wynosi około 40 t/ha. W ubiegłym roku np. Gala dała plon 70 t/ha. W największym stopniu na te wyniki wpłynęła tegoroczna susza. W tym roku mniejszy jest także kalibraż bulw – mówi producent.

Jak uprawiać, żeby zbierać takie plony w sezonie, kiedy występuje susza? O tym piszemy w listopadowym numerze „Agrotechniki”.

Ostatnio dodane:

Komentarze

Październik, 2017

Pn

Wt

Śr

Cz

Pt

So

Nd

-

-

-

-

-

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Brak wydarzeń w wybranym dniu

loading...