Czerwiec
21
23:53
Imieniny:
Alicji, Alojzego, Rudolfa
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Aktualności
Nawożenie
Ochrona
Okopowe
Oleiste
Prawo
Relacje
Rynek
Technika
Zboża

Partner portalu

Aktualności

Kwasy humusowe a dostępność fosforu w glebie

Dodane 3 grudnia 2014 o 14:26   Autor: Artur Kozera
gleba
(Fot. Fotolia)

Gleba jest układem, który składa się z powiązanych ze sobą elementów: części mineralnej, organicznej, wody oraz powietrza glebowego. Ze względu na żyzność gleby najważniejsza jest część organiczna. Stanowi ona zaledwie 5%, ale to od niej w dużym stopniu będzie zależało, jaki osiągniemy plon uprawianej rośliny. Materia organiczna gleby to humus (85%), resztki roślinne (10%) oraz (5%) żywe organizmy (grzyby, bakterie, dżdżownice, makro, mezo i mikrofauna).
Głównym zadaniem każdego rolnika jest dołożenie starań, aby prowadzić uprawę w sposób nieuszczuplający ilości materii organicznej w glebie. Do czynników stabilizujących zawartość materii organicznej zaliczamy odpowiednie zmianowanie, stosowanie nawozów organicznych oraz pozostawianie resztek pożniwnych. Niestety w intensywnej uprawie bardzo często mamy do czynienia z uproszczeniami płodozmianu, pozbywaniem się resztek pożniwnych, nie mamy wystarczającej ilości nawozów organicznych (np. obornika). Wszystko to wpływa na obniżenie zawartości próchnicy oraz spadek aktywności biologicznej gleby, a co za tym idzie pojawiają się problemy z dostępnością składników pokarmowych oraz wody, następuje pogorszenie struktury gleby, występują zastoiska wodne. Konsekwencją tego jest niestety utrata plonu i spadek jego jakości.

Jak jest rola próchnicy w glebie?
Próchnica jest elementem budującym strukturę gleby, związki próchnicze mogą zmagazynować od 4 do 12 razy więcej składników pokarmowych niż część mineralna gleby. Mogą zatrzymać nawet 5-krotnie więcej wody niż same ważą. Próchnica zwiększa zdolności buforowe, reguluje i stabilizuje odczyn.
W skład próchnicy wchodzą różne związki organiczne o rozmaitych właściwościach chemicznych, fizycznych i mikrobiologicznych. Głównym składnikiem próchnicy są kwasy humusowe. Na szczególną uwagę zasługuje wpływ kwasów humusowych na zapewnienie stałej optymalnej dostępności fosforu w glebie. Jak powszechnie wiadomo fosfor jest najważniejszym pierwiastkiem w początkowej fazie rozwojowej każdej rośliny. Niestety w warunkach gleb Polski mamy bardzo często do czynienia ze spadkiem jego dostępności. Wynika to z małej mobilności tego pierwiastka w glebie oraz dużej podatności na procesy uwsteczniania. Dzieje się tak w przypadku zbyt niskiego odczynu poniżej pH 6, jak i zbyt wysokiego powyżej pH 7. W tych warunkach fosfor ulega retrogradacji z kationami glinu, manganu, żelaza oraz wapnia. Zjawisko to prowadzi do ograniczenia jego dostępności dla kiełkującej rośliny. Konsekwencją jest powolny start wegetacji, a w efekcie utrata plonu.

W jaki sposób zatem można zapewnić wysoką dostępność fosforu z gleby?
W tym procesie istotną rolę odgrywają kwasy humusowe. Jak powszechnie wiadomo mają one silne właściwości chelatyzujace, neutralizują toksyczny mangan, żelazo i glin. Dzięki temu fosfor nie wytrącą się w postaci nierozpuszczalnych związków. W przypadku jonów wapnia już Bemelen i Hamikade stwierdzili, że kwasy humusowe mają zdolność do tworzenia związków kompleksowych z nimi. Powstają związki huminowo-wapniowe. W rezultacie jony wapniowe nie powodują strącania jonów fosforanowych w niedostępne dla roślin fosforany trójwapniowe. Jak zatem widać kwasy humusowe odgrywają decydującą rolę w zapewnieniu wysokiej dostępności fosforu. Zabezpieczają go przed uwstecznieniem oraz utrzymują wysoką aktywność mikrobiologiczną gleby.
Większość gleb Polski jest uboga w próchnicę, dlatego powinniśmy uwzględnić stosowanie kwasów humusowych w planie nawożenia. Sprawdzonym rozwianiem jest stosowanie preparatu Rosahumus. Zawiera on 85% kwasów humusowych, potas i żelazo. Wytwarzany jest z naturalnych Leonardytów wydobywanych na terenie Niemiec. Aktywność otrzymywanych kwasów humusowych jest 5-krotnie wyższa od kwasów humusowych pochodzących z obornika czy kompostu. Oprócz zapewnienia ochrony fosforu glebowego, Rosahumus podnosi aktywność mikrobiologiczną, modyfikuje strukturę gleby, zapobiega erozji i pękaniu gleby, eliminuje zastoiska wodne, rozluźnia glebę. Zwiększa również pojemność wodną oraz możliwość magazynowania składników pokarmowych. Zawartość kwasów humusowych w 1 kg Rosahumusu – odpowiada ilości kwasów humusowych zawartych w ok. 30 tonach obornika. Rosahumus to najlepszy sposób przeciwdziałania procesom zubożenia gleb z próchnicy i zapewnienia ich wysokiej produktywności.

Ostatnio dodane:

Komentarze

Czerwiec, 2018

Pn

Wt

Śr

Cz

Pt

So

Nd

-

-

-

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

21

Dni Pola HR Strzelce i BASF

loading...