Styczeń
20
06:23
Imieniny:
Fabioli, Miły, Sebastiana
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Aktualności
Nawożenie
Ochrona
Okopowe
Oleiste
Prawo
Relacje
Rynek
Technika
Zboża

Partner portalu

REKLAMA
Zboża

Mikotoksyny w kukurydzy

Dodane 24 listopada 2014 o 10:35   Autor: Remigiusz Waligóra
zbiór kukurydzy na ziarno  iw
W tym roku w wielu rejonach kraju normy zawartości mikotoksyn zostały przekroczone. (Fot. R. Waligóra)

W tym roku wiele partii ziarna kukurydzy wraca do rolników z powodu przekroczonej normy zawartości mikotoksyn w ziarnie. Najczęściej do tych, którzy mieli podpisane kontrakty długoterminowe na dużo wyższe ceny, niż są aktualnie oferowane w skupie. Sytuacja ta budzi podejrzenie, że rolnicy mają do czynienia z nieuczciwymi kontrahentami, ponieważ problem norm znika, gdy rolnik decyduje się sprzedać to samo ziarno za dużo niższą cenę, niż wynikającą z wcześniejszej umowy.

W tym roku ze zbyt wysokim poziomem zawartości mikotoksym w ziarnie borykali się rolnicy, którzy zbierali zboże we wrześniu. Owszem, istnieje zagrożenie przekroczenia norm także w kukurydzy, np. w rejonach Górnego Śląska, gdzie w sierpniu wystąpiły obfite opady deszczu. Tam na kolbach pojawiły się naloty grzyba i można  spodziewać się dużej zawartości mikotoksyn w ziarnie, czyli metabolitów grzybów.

Niestety często, przekroczenie norm zawartości mikotoksyn w ziarnie, staje się pretekstem do zaoferowania dużo niższej ceny  skupu, niż przewidywała podpisana umowa.

Do mikotoksyn uznanych za najważniejsze w Polsce należą: ochratoksyna, trichoteceny (głównie deoksyniwalenol), zearalenon i fumonizyny. Ochratoksynę można zaliczyć do toksyn wytwarzanych przez grzyby przechowalnicze (Aspergillus i Penicillium), a więc w głównej mierze powstające po zbiorze (niewłaściwe przechowywanie). Trzy pozostałe grupy mikotoksyn tworzone są przez grzyby rodzaju Fusarium.

Dopuszczalne poziomy toksyn:

Deoksyniwalenol (nieprzetworzone):

– zboża – 1250 μg/kg

– pszenica durum i owies – 1750 μg/kg

– kukurydza – 1750 μg/kg

Zearalenon (nieprzetworzone):

– zboża – 100 μg/kg

– kukurydza – 350 μg/kg

ochratoksyna A (nieprzetworzone):

– zboża – 5 μg/kg

Fumonizyny (nieprzetworzone):

– kukurydza – 4000 μg/kg

Źródło:

Rozporządzenie Komisji (WE) NR 1126/2007 z dnia 28 września 2007 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych w odniesieniu do toksyn Fusarium w kukurydzy i produktach z kukurydzy.

Rozporządzenie Komisji (WE) NR 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych

Ostatnio dodane:

Komentarze

REKLAMA REKLAMA

Styczeń, 2018

Pn

Wt

Śr

Cz

Pt

So

Nd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

18 - 21

POLAGRA-PREMIERY 2018

loading...