Październik
21
18:19
Imieniny:
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Aktualności
Nawożenie
Ochrona
Okopowe
Oleiste
Prawo
Relacje
Rynek
Technika
Zboża

Partner portalu

Aktualności

O handlu i współpracy z Chinami w Poznaniu

Dodane 21 września 2015 o 11:23   Źródło: MRiRW
MRiRW
Minister Marek Sawicki oraz wiceminister rolnictwa Chińskiej Republiki Ludowej Qu Dongyu (Fot. MRiRW)

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki oraz wiceminister rolnictwa Chińskiej Republiki Ludowej Qu Dongyu uczestniczyli w VI posiedzeniu Polsko-Chińskiej Grupy Roboczej ds. współpracy w dziedzinie rolnictwa i gospodarki żywnościowej, które odbywało się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich podczas Polagry.

Szefowie delegacji (polskiej i chińskiej) podpisali Porozumienie między Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rzeczpospolitej Polskiej a Ministerstwem Rolnictwa Chińskiej Republiki Ludowej o współpracy w ramach Polsko-Chińskiego Centrum Nauki i Technologii Rolnej. W stosunku do podobnego porozumienia z 2006 r. obecne zostało uzupełnione o obszary współpracy, w których instytuty badawcze rozważają możliwości realizowania wspólnych projektów. Niezależnie od podpisanego porozumienia polskie instytuty badawcze są otwarte na możliwość współpracy z chińskimi podmiotami.

Polska odnotowuje ujemne saldo handlowe w obrocie artykułami rolno-spożywczymi z Chinami. W 2013 r., w wyniku znacznego wzrostu eksportu i zmniejszenia importu, saldo było niemal dwukrotnie mniejsze niż w 2012 r.

W roku 2014 wartość eksportu do Chin wyniosła 163 mln euro i zwiększyła się w porównaniu do 2013 r. o 3,6%. W tym okresie nastąpił znaczący spadek eksportu mięsa wieprzowego do Chin (o 83%) z powodu wystąpienia ASF, natomiast można było zauważyć około trzykrotny wzrost eksportu mleka i produktów mlecznych.

Główne towary rolno-spożywcze eksportowane z Polski do Chin w 2014 r. to:

  • czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao – 37% całkowitej wartości eksportu do Chin
  • mleko i śmietana, zagęszczone – 14%
  • serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru – 10,9%,
  • mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone – 6,9%
  • przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione – 6,8%
  • mięso i jadalne podroby z drobiu – około 6%,

Główne towary rolno-spożywcze eksportowane z Polski do Chin w pierwszym półroczu 2015 r.:

  • serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru – 27% całkowitej wartości eksportu do Chin
  • mięso i jadalne podroby z drobiu
  • przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione

Ostatnio dodane:

Komentarze

Październik, 2018

Pn

Wt

Śr

Cz

Pt

So

Nd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Brak wydarzeń w wybranym dniu

loading...