Październik
21
05:08
Imieniny:
Celiny, Hilarego, Janusza
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Aktualności
Nawożenie
Ochrona
Okopowe
Oleiste
Prawo
Relacje
Rynek
Technika
Zboża

Partner portalu

Okopowe

O opłacalności uprawy ziemniaka

Dodane 20 maja 2016 o 09:37   Autor: Tekst i fot. Sylwia Rozwód
ziemniaki wschody iw

Niekorzystna w ostatnich latach koniunktura wpływa na systematyczne ograniczanie areału upraw ziemniaków jadalnych. Warunkiem jej opłacalności jest spełnienie stale rosnących wymagań konsumentów.

Dla producenta oznacza to w pierwszej kolejności wytypowanie odmian o walorach poszukiwanych przez odbiorców, a jednocześnie optymalnych do uprawy w warunkach gospodarstwa. – Aby uzyskać wysoki plon ziemniaka o cechach jakościowych oczekiwanych przy zakupie, konieczne jest kompleksowe podejście do całego procesu produkcji już na etapie planowania. Pominięcie lub zlekceważenie jakiegokolwiek elementu agrotechniki obniża potencjał plonowania, a jakiekolwiek pogorszenie jakości bulw oznacza spadek opłacalności produkcji – podkreśla Hubert Michalak. W odwiedzonym przez nas 45-hektarowym gospodarstwie Michalaków z Baszkowa k. Sieradza udział ziemniaków w strukturze zasiewów zmniejsza się regularnie od 2013 roku. – Powodem jest lawinowy import z krajów UE – wyjaśnia rolnik.

Po pierwsze stanowisko

Jednym z podstawowych warunków uzyskania satysfakcjonującego, tak pod względem wielkości, jak i jakości, plonu jest zapewnienie wysokiej kultury stanowisku pod przyszłą plantację. W gospodarstwie państwa Michalaków ziemniak jadalny jest uprawiany na bardzo dobrych kompleksach żytnich z glebami klasy IIIa i IIIb. Jak podkreśla syn pana Huberta Adrian, wykorzystanie potencjału siedliska musi korelować z właściwą agrotechniką i dbałością o jego zasobność. Odpowiednie bilansowanie wszelkich niedoborów musi być poparte rzetelną wiedzą, uzyskiwaną w badaniach laboratoryjnych próbek. – Zawartość próchnicy i składników pokarmowych w glebie oraz jej odczyn sprawdzamy co 2 lata. Najczęstszych korekt wymaga wskaźnik kwasowości gleb, regulowany zabiegiem wapnowania – wyjaśnia rolnik. Niedobór składników pokarmowych jest ponadto uzupełniany obornikiem w dawce 40 t/ha, uzyskiwanym z utrzymywanego w gospodarstwie stada 55 sztuk bydła opasowego.

Więcej o opłacalności uprawy ziemniaka można przeczytać na łamach czasopisma Agrotechnika w nr 5/2016

Ostatnio dodane:

Komentarze

Październik, 2017

Pn

Wt

Śr

Cz

Pt

So

Nd

-

-

-

-

-

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Brak wydarzeń w wybranym dniu

loading...