Maj
25
01:53
Imieniny:
Eweliny, Jana, Pawła
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Aktualności
Nawożenie
Ochrona
Okopowe
Oleiste
Prawo
Relacje
Rynek
Technika
Zboża

Partner portalu

Zboża

Objawy niedoboru składników pokarmowych

Dodane 15 maja 2017 o 09:36   Autor: Tekst i fot. dr hab. Witold Szczepaniak, Uniwersytet Przyrodniczy, Poznań
zboza

Podstawowym sposobem identyfikacji głębokiego niedoboru składników mineralnych jest obserwacja jego objawów. Ujawniają się one na organach nadziemnych rośliny w charakterystycznej kolejności – liście, owoce, pędy. 

Liście są traktowane jako podstawowy organ diagnostyczny stanu odżywienia roślin. Rozróżnia się na nich dwa podstawowe rodzaje objawów niedoboru danego pierwiastka:

  • chlorozy, które definiuje się jako żółknięcie blaszki liściowej w następstwie zakłócenia syntezy chlorofilu (zielonego barwnika); są dwa podstawowe typy chlorozy: całkowita i międzynerwowa (międzynaczyniowa);
  • nekrozy są to obumarłe tkanki blaszki liściowej, które powstają w wyniku zaawansowanego stanu niedoboru składników mineralnych; istnieje kilka grup nekroz: wierzchołkowe, brzegowe (występujące na krawędziach blaszki liściowej), punktowe i nieregularne.
    Ponadto przy ocenie stanu odżywienia roślin należy brać pod uwagę takie cechy, jak: inne przebarwienia blaszki liściowej, a często także pędu, oraz zamieranie merystemów wierzchołkowych pędów oraz korzeni.

W zależności od składnika, pierwsze objawy jego niedoboru występują na liściach starszych lub młodszych, co wynika z ruchliwości składnika w roślinie. W razie wystąpienia niedoboru składniki ruchliwe przemieszczają się z organów starszych do młodszych, dlatego pierwsze jego objawy obserwuje się na liściach starszych. Natomiast niedobór składników mało ruchliwych w roślinie w pierwszej kolejności występuje na organach młodszych.

Poniżej są opisane i zilustrowane objawy niedoboru najważniejszych składników pokarmowych na przykładzie wybranych roślin uprawnych.

Azot

Charakterystycznym objawem niedoboru azotu jest wystąpienie chlorozy zwykle na całej blaszce liściowej (włącznie z nerwami). Chloroza ta pojawia się najpierw na starszych liściach, a w miarę pogłębiania deficytu obejmuje całą roślinę. Następnie wraz z postępowaniem deficytu liście zasychają i są odrzucane.

Więcej o ochronie zbóż można przeczytać w najnowszym numerze Agrotechniki  5/2017

Ostatnio dodane:

Komentarze

REKLAMA

Maj, 2017

Pn

Wt

Śr

Cz

Pt

So

Nd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Brak wydarzeń w wybranym dniu

loading...