Październik
21
19:44
Imieniny:
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Aktualności
Nawożenie
Ochrona
Okopowe
Oleiste
Prawo
Relacje
Rynek
Technika
Zboża

Partner portalu

Relacje

Piknik Poznaj Dobrą Żywność

Dodane 18 maja 2015 o 08:48   Źródło: minrol.gov.pl
PDŻ
(Fot. M. Kurantowicz-Gołuńska)

W minioną sobotę w ogrodach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbył się XII Piknik Poznaj Dobrą Żywność.

Dziś jest święto polskiej żywności – powiedział minister Marek Sawicki podczas spotkania z organizacjami branżowymi, firmami posiadającymi znak PDŻ oraz Funduszami Promocji na temat wspòlnych działań promocyjnych sektora rolno-spożywczego na rynkach światowych.

Spotykamy się na Pikniku Poznaj Dobrą Żywność, a że jest ona dobra wiemy to wszyscy – podkreślił szef resortu rolnictwa dodając – i dlatego, że jest najlepsza nie wolno jej tanio sprzedawać.

Minister zwrócił uwagę, że znacznego wzrostu dynamiki sprzedaży na rynku europejskim nie należy się spodziewać w związku z czym należy szukać sposobów zwiększenia sprzedaży na nowych, dużych rynkach, jak np. na rynku chińskim.

Jednak głównym punktem dnia było święto polskiej żywności – Piknik PDŻ.

Spotykamy się już po raz 12., a po raz ósmy w gościnnych ogrodach SGGW – podkreślił minister Marek Sawicki podczas ceremonii otwarcia Pikniku.PDŻ2

Po raz pierwszy został zorganizowany ogólnopolski konkurs na najlepszy produkt lokalny Mój Rynek – Mój Produkt – poinformował szef resortu dodając, że zgłoszono kilkaset produktów, z których do finału wybrano 17.

Tych produktów możemy dziś spróbować tu na miejscu. Mamy wspaniałą żywność, a produkty oznaczone znakiem PDŻ rozpoznaje już ponad 66% konsumentów – powiedział minister zachęcając do uczestnictwa w Pikniku.

Związki nauki z praktyką są również tym elementem, który przyczynia się do sukcesów naszej żywności na rynkach światowych – podkreślił gospodarz terenów, na których odbywa się dzisiejsza impreza rektor SGGW prof. Alojzy Szymański.

Wystawców i zwiedzających zaszczycił dziś Prezydent RP wraz z Pierwszą Damą. W krótkim wystąpieniu podkreślił, że rolnictwo jest najszybciej rozwijającą się w ostatnich latach branżą.

To inni obawiają się dzisiaj naszej żywności, a znają ją wszędzie, o czym przekonałem się podczas zagranicznych wizyt – podkreślił Prezydent Bronisław Komorowski.

Tradycyjnie nie zabrakło na Pikniku przedstawicieli parlamentu oraz korpusu dyplomatycznego.

Na rozległym terenie przed Pałacykiem Rektorskim SGGW w Warszawie miały miejsce prezentacje i degustacje polskich produktów spożywczych wyróżnionych znakiem Programu Poznaj Dobrą Żywność, jak również tych, które uczestniczą w krajowych i unijnych systemach jakości. Piknik Poznaj Dobrą Żywność to prawdziwe święto polskiej żywności. W otwartej dla wszystkich odwiedzających imprezie, uczestniczyło ponad 130 wystawców posiadających produkty ze znakiem Poznaj Dobrą Żywność, wytwarzających produkty tradycyjne, regionalne i ekologiczne. Swoje stoiska zaprezentowały również stowarzyszenia i instytucje branżowe. W programie Pikniku znalazły się ponadto: pokazy kulinarne, wystawa zabytkowych maszyn rolniczych, oferty gospodarstw agroturystycznych, a także mini ZOO ze zwierzętami hodowlanymi. Dla najmłodszych przygotowano też wiele zabaw i gier związanych z żywnością. W wydarzeniu uczestniczyli również przedstawiciele korpusu dyplomatycznego, świata biznesu i polityki oraz mediów.

Na odwiedzających czekały liczne atrakcje przygotowane przez resort rolnictwa oraz stowarzyszenia i instytucje branżowe.

Naturalnie i zdrowo

Plac targowy „Mój rynek”: na placu targowym prezentowane były produkty lokalne zgłoszone do udziału w ogólnopolskim konkursie na najlepszy produkt lokalny dostępny na targowiskach „Mój rynek”.DSC_7782 (448x298)

Odpoczywaj na wsi

To propozycja szerokiej oferty gospodarstw agroturystycznych, zagród edukacyjnych, gospodarstw opiekuńczych, hitów turystyki wiejskiej oraz Spiżarni kujawsko-pomorskiej.

Dziecięca mleczna wyspa Polskiej Izby Mleka

To była propozycja skierowana do najmłodszych. Dzieci mogły dowiedzieć się o walorach odżywczych mleka i produktów mlecznych poprzez kolorowe i inspirujące gry, zabawy i konkursy z nagrodami. Było malowanie buziek, projektowanie kartonów na mleko oraz wiele zabaw ruchowych.

Dla najmłodszych specjalna ofertę miała także Agencja Rynku Rolnego.

Odbyły się warsztaty kulinarne, konkurs o śniadaniach z warzywami i owocami, konkurs wiedzy o sezonowości w kuchni, konkurs o warzywach i owocach i ich właściwościach odżywczych. Dzieci uczestniczyły także w konkurencjach sportowych, grze twister z owocami i warzywami, konkursach plastycznych i zręcznościowych.

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zaprosiła natomiast na kiermasz produktów wyróżnionych znakiem „Jakość Tradycja”. W sektorze, w którym swoje produkty promują i sprzedają członkowie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego przeprowadzony został konkurs „Smaki Regionów”.

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych zachęcała do spożywania polskich owoców, warzyw oraz kasz.PDŻ fasola

Mięsne rozmaitości

To było wspólne stoisko Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Stowarzyszenia Polska Ekologia. Miłośnicy dań mięsnych mogli spróbować mięsa wieprzowego, końskiego i owczego. Nie zabrakło grillowania w całości tuszy wieprzowej oraz tuszki jagnięcej. Był też wielki kocioł z gulaszem z mięsa wieprzowego, końskiego i owczego.

Krajowa Rada Izb Rolniczych zaprosiła natomiast na „Piknik Wieprzowy”. Przeprowadzona została kampania informacyjna promująca walory dietetyczne i smakowe oraz spożycie mięsa wieprzowego w postaci różnym wyrobów i potraw.

Związek „Polskie Mięso” zadbał o bezpłatne porady dietetyczne, animacje dla dzieci, warsztaty teatralne dla Najmłodszych ,,Kolorowy świat świnki Barwinki”, zajęcia plastyczne, upominki dla najaktywniejszych uczestników, liczne degustacje oraz warsztaty gotowania.

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego zachęcało do degustacji polskiej wołowiny kulinarnej oraz prezentacja Projektu Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce zgodnie ze strategią od widelca do zagrody, realizowanego przez konsorcjum SGGW, Polskiego Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego i Uniwersytety Warmińsko-Mazurskiego.

Krajowa Rada Drobiarstwa  udowadniała prawdziwość sloganu „Polski drób smakuje w każdej kuchni świata”.

Ostatnio dodane:

Komentarze

Październik, 2018

Pn

Wt

Śr

Cz

Pt

So

Nd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Brak wydarzeń w wybranym dniu

loading...