Wrzesień
25
02:54
Imieniny:
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Aktualności
Nawożenie
Ochrona
Okopowe
Oleiste
Prawo
Relacje
Rynek
Technika
Zboża

Partner portalu

Rynek

Po kilku miesiącach spadków światowych cen olejów i tłuszczów, w październiku nastąpił ich wzrost

Dodane 13 listopada 2014 o 12:00   Źródło: analizy.bgz.pl
oleje butelki iw
(Fot. Fotolia)

Od kwietnia do września światowe ceny olejów i tłuszczów wykazywały tendencje spadkowe. W okresie tym opracowany przez FAO indeks cen tych surowców obniżył się z 199 pkt. do 162 pkt.

W październiku sytuacja się zmieniła. Indeks FAO wyniósł 163,7 pkt. (oznacza to, że w miesiącu tym przeciętne ceny olejów i tłuszczów były o blisko 64% wyższe od średniej z lat 2002-2004), czyli w stosunku do września jego wartość zwiększyła się o 1,6 pkt. (1%). Niemniej, w porównaniu z październikiem 2013 r. wciąż była niższa o ponad 24 pkt.(13%).

Do przerwania spadków cen w największym stopniu przyczynił się olej palmowy. Powodem drożenia tego surowca było spowolnienie produkcji w Malezji i Indonezji oraz ożywienie popytu importowego.

Podwyżki cen odnotowano również w przypadku słonecznika, co jest konsekwencją mniejszych niż oczekiwano zbiorów w Basenie Morza Czarnego.

Jedynie olej sojowy w dalszym stopniu taniał, co było związane ze spodziewaną dużą jego dostępnością.

Ostatnio dodane:

Komentarze

Wrzesień, 2018

Pn

Wt

Śr

Cz

Pt

So

Nd

-

-

-

-

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

Brak wydarzeń w wybranym dniu

loading...