Sierpień
17
12:48
Imieniny:
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Aktualności
Nawożenie
Ochrona
Okopowe
Oleiste
Prawo
Relacje
Rynek
Technika
Zboża

Partner portalu

Aktualności

Podłoże popieczarkowe – nawóz czy odpad?

Dodane 2 grudnia 2014 o 14:38   Autor: Monika Borowska-Komenda, SGGW, Warszawa
podłoże popieczarkowe (448x336)
Podłoże popieczarkowe przygotowane do nawożenia (Fot. Monika Borowska-Komenda)

Po zakończeniu cyklu uprawy pieczarek pozostają bardzo duże ilości odpadu, który ze względu na korzystny skład chemiczny i niektóre właściwości po odpowiednim przygotowaniu może być z powodzeniem stosowany jako nawóz na polach uprawnych.

Klasycznym surowcem do produkcji podłoża do pieczarek jest nawóz koński, ale ze względu na jego ograniczoną dostępność częściej wykorzystuje się do tego celu pomiot drobiowy i miesza się z gipsem, wodą oraz dobrej jakości słomą zbóż ozimych (najczęściej pszenicy bądź pszenżyta). Z tego też względu zużyte podłoże popieczarkowe jest materiałem bogatym w składniki pokarmowe. Niektóre źródła podają, że w jednym metrze sześciennym tego podłoża znajduje się ilość składników pokarmowych odpowiadająca 2–3 m3 świeżego obornika bydlęcego.

Skład chemiczny odpadu po produkcji pieczarek jest jednak bardzo zmienny, szczególnie w odniesieniu do zawartości fosforu przyswajalnego i wapnia. Zmianom podlega również stosunek N:P:K, który wg różnych źródeł kształtuje się na poziomie 1,2:1:1,1 lub 1,9:0,4:2,4. Ponadto bardzo zmienna jest zawartość metali ciężkich, chociaż na ogół nie przekracza dopuszczalnych ilości przy wykorzystaniu tego odpadu w nawożeniu. Ze względu na obserwowane znaczne zróżnicowanie zawartości składników pokarmowych (wynikające z technologii produkcji, użytych do tego celu komponentów czy wielkości plonów pieczarek), wykorzystanie podłoża popieczarkowego na cele rolnicze wymaga więc przebadania go pod względem składu chemicznego i właściwości.

Więcej na ten temat można przeczytać na łamach czasopisma Agrotechnika w nr 12/2014 str. 38

Ostatnio dodane:

Komentarze

Sierpień, 2018

Pn

Wt

Śr

Cz

Pt

So

Nd

-

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Brak wydarzeń w wybranym dniu

loading...