Czerwiec
24
10:53
Imieniny:
Danuty, Jana, Janiny
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Aktualności
Nawożenie
Ochrona
Okopowe
Oleiste
Prawo
Relacje
Rynek
Technika
Zboża

Partner portalu

Aktualności

Rolnicy o preparatach mikrobiologicznych

Dodane 2 października 2014 o 13:15   Autor: Remigiusz Waligóra
Matuszak (3) (448x295)
– Woda jest czynnikiem najbardziej limitującym plon, dlatego w gospodarstwie są podejmowane inwestycje mające umożliwić nawadnianie – mówi Roman Matuszak (Fot. R. Waligóra)

Chcąc sprawdzić, jakie są efekty aplikacji produktów mikrobiologicznych, udaliśmy się do dwóch gospodarstw, w których stosuje się je od lat.

W pierwszej kolejności porozmawialiśmy z Romanem Matuszakiem, dyrektorem Gospodarstwa Inter-Agri Janusz Wojtczak.

Areał upraw w gospodarstwie wynosi prawie 600 ha. Gleby są dość lekkie, średnia to V klasa. Gospodarstwo jest zlokalizowane w trzech miejscowościach, najlepsze gleby znajdują się w Golinie k. Jarocina, gorsze – w Biechowie k. Wrześni i Zaworach k. Książa Wlkp. – mówi Roman Matuszak.

Agrotechnika

Wapnowanie w gospodarstwie odbywa się co trzy lata. Ponieważ w wyniku regularnego stosowania wapna odczyn został uregulowany i uzyskano odpowiednie pH dla poszczególnych gleb, wiec rozważa się ewentualne przejście na coroczne stosowanie nawozu wapniowego granulowanego, ale w mniejszych dawkach.

Jeżeli ktoś zastanawia się nad zastąpieniem tradycyjnego wapna nawozem wapniowym, musi wcześniej uregulować odczyn gleby – zwraca uwagę Roman Matuszak.

Na polach w jednym z gospodarstw jest stosowana gnojowica, w jednej lokalizacji jest częściowo nawożone, a w jednej nie ma takiej możliwości. Praktycznie całość słomy jest w gospodarstwie rozdrabniana i przyorywana.

Kiedyś na rozdrobnioną słomę był stosowany roztwór mocznika. Od kilku lat jest to albo gnojowica albo EM-y z Greenlandu. Produkty mikrobiologiczne maja do spełnienia trzy zadania: dodane do gnojowicy ograniczają jej zapach i przyspieszają rozkład na substancje proste, aplikowane na ziemiach dzierżawionych podnoszą, a stosowane na resztki pożniwne przyspieszają ich przemiany – opowiada dyrektor.

Jak nam powiedział, preparaty te są stosowane od trzech lat z częstotliwością co pół roku na glebę albo na rośliny.

Efekty widzę po glebie. Jej struktura jest wyrównana, miejsca, gdzie kiedyś były mozaiki albo polne drogi, w wyniku regularnego stosowania tych preparatów zostały wyrównane. Natomiast gnojowica, którą stosowaliśmy wiosną, miała mniej nieprzyjemny zapach – mówi Roman Matuszak.

Więcej na ten temat można przeczytać na łamach czasopisma Agrotechnika w nr 10/2014 str. 40

Ostatnio dodane:

Komentarze

Czerwiec, 2018

Pn

Wt

Śr

Cz

Pt

So

Nd

-

-

-

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

23 - 24

Dni Otwartych Drzwi

loading...