Sierpień
14
08:51
Imieniny:
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Aktualności
Nawożenie
Ochrona
Okopowe
Oleiste
Prawo
Relacje
Rynek
Technika
Zboża

Partner portalu

Aktualności

Siarka – składnik niezbędny w planie nawozowym

Dodane 1 października 2014 o 11:56   Autor: Prof. dr hab. Witold Grzebisz, Uniwersytet Przyrodniczy, Poznań
burak siarka iw
Objawy niedoboru siarki na buraku cukrowym (I połowa sierpnia) (Fot. W. Grzebisz)

Od drugiej połowy lat 90. ubiegłego wieku obserwuje się postępujący niedobór siarki w glebie. Jest on tym większy, im bardziej intensywna jest produkcja roślinna, gdy wzrastają plony, a jednocześnie z pól wywozimy nie tylko płody główne, lecz także uboczne, przeznaczając je na cele nierolnicze. Ujemny bilans siarki w Polsce systematycznie się pogłębia, co prowadzi do zakłócenia gospodarki azotem i wahań plonów.

Rośliny pobierają siarkę z gleby w postaci siarczanowej (SO42-), a w warunkach skrajnego niedoboru także z atmosfery w formie dwutlenku siarki (SO2). Ich zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest bardzo zróżnicowane (tab. 1). Ze względu na wrażliwość roślin uprawnych na niedobór składnika w okresie wegetacji (cechy gatunkowe, plon, jakość plonu, produkcja związków swoistych) rozróżnia się trzy ich grupy o potrzebach:

1) dużych: rzepak i pozostałe rośliny z rodziny krzyżowych, w tym warzywa, a także cebula, por, czosnek;

2) średnich: buraki cukrowe, strączkowe, motylkowate pastewne, pszenica konsumpcyjna, kukurydza;

3) małych: ziemniaki, zboża, trawy pastewne.

Zapotrzebowanie roślin uprawnych na siarkę zwiększa się w miarę upływu wegetacji. W zbożach wręcz gwałtownie wzrasta po kwitnieniu, osiągając maksimum w fazie dojrzałości mlecznej. W tym okresie wegetacji źródłem siarki dla rośliny są zarówno jej zasoby zakumulowane w masie wegetatywnej w fazach przed kwitnieniem, jak i w glebie.

Niedobory siarki nie są łatwe do określenia „gołym okiem”. Gdy na polu dostrzeżemy klasyczny obraz niedoborów składnika, możemy tylko stwierdzić, że rośliny znajdują się w stanie głębokiego stresu, prowadzącego do znacznej utraty plonu.

Więcej na ten temat można przeczytać na łamach czasopisma Agrotechnika w nr 10/2014 str. 22

Ostatnio dodane:

Komentarze

REKLAMA

Sierpień, 2018

Pn

Wt

Śr

Cz

Pt

So

Nd

-

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Brak wydarzeń w wybranym dniu

loading...