Listopad
15
13:40
Imieniny:
Amielii, Idalii, Leopolda
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Aktualności
Nawożenie
Ochrona
Okopowe
Oleiste
Prawo
Relacje
Rynek
Technika
Zboża

Partner portalu

Oleiste

Trudny sezon dla rzepaku za nami

Dodane 25 października 2018 o 09:49   Autor: Tekst i fot. mgr inż. Jacek Broniarz, COBORU, Słupia Wielka
rzepak

Miniony sezon wegetacyjny okazał się ponownie bardzo trudny do uprawy rzepaku ozimego. W okresie siewu i jesiennego wzrostu roślin odnotowano nadmiar opadów, wiosną duży ich deficyt.

To już kolejny rok, w którym zebrane plony są mniejsze od oczekiwanych. Również cena zbytu nasion rzepaku jest umiarkowana i przy mniejszych plonach niewystarczająca, aby pokryć wzrastające nakłady na jego uprawę.

Zróżnicowane plonowanie

Plonowanie rzepaku było mniejsze niż zwykle w rejonach północnych kraju, a także na Kujawach i w Wielkopolsce. Wpływ na to miał duży deficyt opadów w kwietniu i maju oraz lokalnie duża presja szkodników w okresie wegetacji. Tymczasem na południu i wschodzie kraju plonowanie rzepaku ozimego było większe, przy czym ze względu na ograniczoną ilość opadów w okresie zawiązywania i wzrostu łuszczyn, uzyskane plony były przeważnie średnie.
W sezonie wegetacyjnym 2017/2018 w systemie Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO) realizowano łącznie 28 doświadczeń. Plon zebrano z 25. Średni plon nasion zebrany z doświadczeń PDO wyniósł 38,3 dt z ha i był mniejszy w porównaniu do roku 2017 o 5,9 dt z ha, czyli o 13%. Plonowanie rzepaku było bardzo zróżnicowane w poszczególnych miejscowościach, a także rejonach kraju. Wielkość zebranych plonów w doświadczeniach wyniosła od zaledwie 13,2 dt z ha do aż 60,3 dt z ha. W 24% doświadczeń plonowanie odmian rzepaku było średnio powyżej 50 dt z ha, a w 32% doświadczeń w przedziale 40–50 dt z ha. W trzech doświadczeniach (12% doświadczeń) zebrano plon w przedziale 30–40 dt z ha, natomiast aż w ośmiu (32% doświadczeń) plon był mniejszy niż 30 dt z ha. Odmiany mieszańcowe plonowały średnio o 16% powyżej odmian populacyjnych. Plonowanie rzepaku w rejonach przyjętych w ocenie odmian przedstawiono na rysunku. Na polach produkcyjnych plony rzepaku były przeważnie jeszcze mniejsze, a ich rozpiętość duża. Na południu i wschodzie kraju producenci rzepaku zbierali średnio 30–40 dt/ha, natomiast na północy plony na większości pól nie przekraczały 20 dt/ha.
Z wielu plantacji zebrano nasiona dość drobne, o małej masie. Najczęściej był to efekt suszy, która spowodowała przyspieszone zasychanie roślin, a te miały krótszy czas na wzrost i wypełnienie nasion w łuszczynach. Mniejsze nasiona uzyskano zwłaszcza z plantacji uprawianych na słabszych glebach, na których dodatkowo w okresie dojrzewania wystąpił deficyt opadów. Zbierane nasiona charakteryzowały się przeważnie małą wilgotnością (najczęściej 5–10%).

Więcej o rzepaku można przeczytać w najnowszym numerze Agrotechniki.

Ostatnio dodane:

Komentarze

Listopad, 2018

Pn

Wt

Śr

Cz

Pt

So

Nd

-

-

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

Brak wydarzeń w wybranym dniu