Październik
19
14:59
Imieniny:
Michaliny, Michała, Piotra
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Aktualności
Nawożenie
Ochrona
Okopowe
Oleiste
Prawo
Relacje
Rynek
Technika
Zboża

Partner portalu

Oleiste

Trudny start ozimin

Dodane 25 listopada 2016 o 08:49   Autor: Tekst i fot. Sylwia Rozwód
rzepak ozimy, grudzień

O postępujących zmianach w warunkach wegetacji roślin, dla których szczególnie niesprzyjającym zjawiskiem jest pogłębiający się niedobór wody, rozmawialiśmy z Krzysztofem i Mateuszem Libiszowskimi z Rossoszy w woj. łódzkim.

W  strukturze blisko 70-hektarowego gospodarstwa dominują oziminy. Aerał obsiany rzepakiem wynosi 12 ha, zbóż ozimych – 40 ha, przy czym po 14 ha zajmują pszenica i pszenżyto, 9 ha żyto i 3 ha jęczmień. W międzyplonach najczęściej pojawiają się mieszanki zbożowo-strączkowe. W tym sezonie gospodarze zaplanowali do obsiania wiosną 5 ha jęczmieniem jarym i grochem, 4 ha owsem jarym i grochem, 3 ha pszenicą jarą i grochem, 3 ha grochem i 1 ha łubinem. – W konstrukcji płodozmianu przestrzegamy prawidłowego doboru roślin, zgodnie z deklaracjami składanymi na 5 lat w ramach zobowiązań wynikających z przystąpienia do realizacji programu rolnośrodowiskowego. – Rozpoczyna go rzepak lub rośliny strączkowe, po których na pola przychodzi pszenica, dalej pszenżyto lub gatunki jare i wreszcie mieszanka zbożowo-strączkowa
– wyjaśnia pan Krzysztof.

W czasie naszej wizyty w gospodarstwie największą uwagę koncentrowaliśmy na technologii produkcji ozimin, a w szczególności na przebiegu prac zapewniających prawidłowy start roślin. – Bardzo istotne jest podjęcie trafnych decyzji już w chwili przygotowywania siedliska, bo korekta wszelkich błędów agrotechnicznych jest później praktycznie niemożliwa – wyjaśnia rolnik. Nowy sezon w uprawie ozimin od początku zachwiał zaplanowaną strategię uprawy. Jak podkreślają gospodarze, brak opadów i niewystarczająca wilgotność gleby utrudniały optymalne wyrównanie jej struktury oraz właściwe doprawienie stanowiska, gwarantujące właściwy podsiąk, dobre kiełkowanie roślin oraz szybkie i wyrównane wschody.

Więcej o rzepaku można przeczytać w najnowszym numerze Agrotechniki  11/2016

Ostatnio dodane:

Komentarze

Październik, 2017

Pn

Wt

Śr

Cz

Pt

So

Nd

-

-

-

-

-

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Brak wydarzeń w wybranym dniu

loading...