Listopad
17
22:21
Imieniny:
Grzegorza, Salomei, Walerii
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Aktualności
Nawożenie
Ochrona
Okopowe
Oleiste
Prawo
Relacje
Rynek
Technika
Zboża

Partner portalu

Oleiste

Trudny start rzepaku

Dodane 21 maja 2018 o 09:02   Autor: Tekst i fot. dr inż. Przemysław Kardasz, PSD IOR-PIB, Winna Góra
rzepak

Wiosenne wznowienie wegetacji odgrywa ważną rolę w procesie wzrostu i rozwoju rzepaku ozimego. Jeśli przebiega „płynnie” i bez przeszkód, to rośliny rozwijają się prawidłowo, co ma niebagatelne znaczenie dla przyszłego plonu.

Wiosna w tym roku długo nie mogła zagościć na stałe. Często ciepłe dni przeplatały się z chłodem. Szczególnie niekorzystna była sytuacja, z jaką mieliśmy do czynienia na początku marca. Po okresie silnych mrozów, przy braku pokrywy śnieżnej nastąpił wzrost temperatur. Pierwsze pięć dni marca charakteryzowały temperatury rzędu 6–8°C. Kolejne pięć, to temperatury od 12 do nawet 16°C. Taka sytuacja sprawiła, że rzepak wznowił wegetację. Wielu rolników wysiało nawozy azotowe licząc, że nie nastąpią gwałtowne i długotrwałe załamania pogody. Tymczasem po ciepłym okresie znowu przyszły mrozy, a na polu nie było śniegu. Przez dziesięć nocy panowały ujemne temperatury. Szczególnie niebezpieczny był okres od 17 do 20 marca, kiedy temperatura w nocy sięgała –10°C. Spowodowało to wymarznięcie rzepaku w niektórych regionach kraju. Rolnicy zastanawiali się, czy wysiany wcześniej azot wpłynął na wymarznięcie, czy nie? Analizując przebieg pogody oraz okres wznowienia wegetacji należy stwierdzić, że wysiany azot nie wpłynął na poziom wymarznięć. Wynika to z faktu, że okres dodatnich temperatur był zbyt krótki, aby roślina ta gwałtownie zaczęła pobierać azot, uwadniać się i szybko rosnąć. W związku z tym na wymarznięcie wpływ miały takie czynniki, jak: wielkość mrozu oraz odporność odmiany na mróz.

Odmiana ma znaczenie

W związku z dużymi wahaniami temperatur na polach demonstracyjnych rzepaku w Winnej Górze, gdy wegetacja ruszyła na dobre, wykonano ocenę zimowania 32 odmian rzepaku, wyniki przedstawiono w tabeli. Do oceny zastosowano 10-stopniową skalę, gdzie 10° oznacza brak oznak negatywnego działania mrozu na roślinę uprawną, 5° – plantację przerzedzoną i uszkodzoną w 50%, 0° – plantację całkowicie zniszczoną przez mróz. Stwierdzono różnice odmianowe w zimotrwałości oraz kondycji roślin na początku wegetacji. Sześć odmian, które przezimowały najlepiej i wykazały bardzo dobrą kondycję na początku wegetacji otrzymało notę 9°. Były to: DK Exalte, Architect, PT 264, PT 271, Popular, Chrobry. Cztery odmiany – Cadimil, Roberto, Umberto, Berny, na których stwierdzono największe uszkodzenia mrozowe oraz nieco gorszą kondycję na starcie, otrzymały 5°.

Więcej o uprawie rzepaku można przeczytać w najnowszym numerze Agrotechniki

Ostatnio dodane:

Komentarze

Listopad, 2018

Pn

Wt

Śr

Cz

Pt

So

Nd

-

-

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

Brak wydarzeń w wybranym dniu