Wrzesień
26
14:20
Imieniny:
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Aktualności
Nawożenie
Ochrona
Okopowe
Oleiste
Prawo
Relacje
Rynek
Technika
Zboża

Partner portalu

Zboża

Tylko mieszańce

Dodane 3 marca 2015 o 10:30   Autor: Prof. dr hab. Tadeusz Michalski, Uniwersytet Przyrodniczy, Poznań   Źródło: Agrotechnika 3/2015
kukurydza (448x300)
Przed podjęciem decyzji o wyborze odmiany należy zwrócić uwagę na jej klasę wczesności – im liczba FAO mniejsza, tym odmiana jest wcześniejsza, a jej okres wegetacyjny krótszy (Fot. B. Szyndel)

Charakterystyczną cechą kukurydzy, wyróżniającą ją spośród innych roślin uprawnych, jest obecność w ofercie firm nasiennych wyłącznie odmian mieszańcowych.

Pierwsze odmiany mieszańcowe weszły do uprawy w Polsce pod koniec lat 60. ubiegłego wieku, a po kilku latach zaczęły już dominować na rynku. Hodowla heterozyjna umożliwiła uzyskanie odmian pod wieloma względami lepszych od dawnych odmian populacyjnych. Wyższość mieszańców wyraża się większym o 20–30% potencjałem plonotwórczym oraz lepszą zdrowotnością. Po wprowadzeniu odmian mieszańcowych plony kukurydzy zwiększyły się o 10–20%, a łany stały się bardziej wyrównane pod względem pokroju, wysokości roślin oraz tempa rozwoju i dojrzewania. Postęp odmianowy w kukurydzy, w hodowli której zapoczątkowano stosowanie wielu nowych metod hodowlanych, dzisiaj rzutuje także na hodowlę i nasiennictwo innych roślin.

Więcej na ten temat można przeczytać na łamach czasopisma Agrotechnika w nr 3/2015 str. 10

Ostatnio dodane:

Komentarze

Wrzesień, 2018

Pn

Wt

Śr

Cz

Pt

So

Nd

-

-

-

-

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

Brak wydarzeń w wybranym dniu

loading...