Luty
20
00:25
Imieniny:
Eleonory, Lenki, Kiejstuta
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Aktualności
Nawożenie
Ochrona
Okopowe
Oleiste
Prawo
Relacje
Rynek
Technika
Zboża

Partner portalu

Nawożenie

Wapnowanie użytków zielonych

Dodane 6 października 2015 o 12:23   Autor: Mieczysław Grzelak, prof. nadzw., Uniwersytet Przyrodniczy, Poznań   Źródło: Agrotechnika 10/2015
M. Grzelak
Nawożenie wapnem wpływa na jakośc i plon użytków zielonych (Fot. M. Grzelak)

Koniec października do połowy listopada to jedyny dobry termin na poprawę odczynu gleb na trwałych użytkach zielonych. Wapnowania nie należy jednak łączyć w jednym roku z zasilaniem użytku gnojowicą lub gnojówką oraz nawozami mineralnymi zawierającymi azot w formie amonowej, gdyż powoduje to duże straty azotu z tych nawozów. Tylko optymalny odczyn gleby łąkowej umożliwia produkcję pasz objętościowych dla przeżuwaczy o dobrych jakościowo parametrach.

Użytki zielone na glebach kwaśnych słabo plonują. Z runi wypierane są szlachetne gatunki traw i rośliny motylkowate, a uzyskana pasza ma mierną wartość żywieniową, bo zawiera mało białka i składników mineralnych. Zanikają także rośliny motylkowate, o najwyższej zawartości białka. Ich ubytek decydująco wpływa na spadek wartości żywieniowej zielonki. W runi zaczynają dominować chwasty. Stosowanie wapna zapobiega temu zjawisku.

Zapotrzebowanie roślin na wapń jest duże. Trawy zawierają od 0,4 do 0,8% Ca, a motylkowate od 0,9 do 1,5 % Ca. Zwiększenie plonu w wyniku wapnowania może wynosić nawet 25%. Wymagania poszczególnych gatunków roślin co do odczynu gleby są zróżnicowane – najwyższe plony uzyskuje się przy optymalnych wartościach pH.

W świetle zasad rolnictwa zrównoważonego wapnowanie użytków zielonych powinno służyć nie tylko celom produkcyjnym, lecz także ekologicznym. Użytki zielone spełniają rolę filtru tworzącego barierę migracji biogenów do wód. Ich obecność w dolinach rzek oraz obniżeniach terenowych tworzy specyficzną strefę buforową, dzięki której przechwytywane są składniki biogenne wymywane z pól uprawnych, zwłaszcza związki azotu i fosforu.

Więcej na ten temat można przeczytać na łamach czasopisma Agrotechnika w nr 10/2015 str.22

Ostatnio dodane:

Komentarze

Luty, 2018

Pn

Wt

Śr

Cz

Pt

So

Nd

-

-

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

Brak wydarzeń w wybranym dniu

loading...