Czerwiec
22
00:05
Imieniny:
Albina, Wandy, Zenona
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Aktualności
Nawożenie
Ochrona
Okopowe
Oleiste
Prawo
Relacje
Rynek
Technika
Zboża

Partner portalu

REKLAMA
REKLAMA
Relacje

Warsztaty polowe w Ogieniowie

Dodane 13 października 2014 o 16:18
kukurydza, Limagrain,
Na kukurydzianym polu można było usłyszeć o poważnych problemach, które spowodowała omacnica prosowianka nie tylko na pokazowych poletkach, ale na terenie całej Polski. Fot. R. Waligóra

Na polach Wiktora i Pawła Snuszków oraz Augustyna Szczepaniaka w Ogieniowie (woj. wielkopolskie) odbyły się warsztaty polowe związane z uprawą kukurydzy, buraków cukrowych i po raz pierwszy w Polsce – zbóż w technologii strip-till.

Organizatorem spotkania była Grupa Rolnik oraz Limagrain, a wsparcie merytoryczne w zakresie innowatorskiej technologii wnieśli dr Tomasz Piechota z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu a w zakresie ochrony roślin – dr Paweł Bereś i Grzegorz Pruszyński z Instytutu Ochrony Roślin, Państwowego Instytutu Badawczego w Poznaniu, Henryk Mąka (Stacja Badawcza Polskiego Związku Łowieckiego w Czempiniu) oraz dr Henryk Ławiński (Pfeifer & Langen Polska).

Spotkanie polowe podzielone było na dwie części a raczej pola, jedno z kukurydzą, a drugie z burakami. Zakres rozmów, wykładów i pokazów podzielony był w zależności od gatunku. Kwestię ochrony przed omacnicą omówili dr Paweł Bereś i Grzegorz Pruszyński. Na kukurydzianym polu można było usłyszeć o poważnych problemach, które spowodowała omacnica prosowianka nie tylko na pokazowych poletkach, ale na terenie całej Polski. Ponadto zwrócił uwagę na inne szkodniki i choroby, które w tym roku sieją spustoszenie w wielu rejonach Polski. Poważnym utrapieniem są naloty mszyc, które potrafią w ilości ponad 180 tys. osobników znajdować się na 1 roślinie kukurydzy. Ponadto, fuzariozy kolb do tego stopnia opanowały rośliny, że patogen znajduje się w rdzeniu rośliny. Kolejnym intruzem okazały się dziki, które pustoszą pola. O nierównej walce z dzikami mówił Henryk Mąka z Zakładu Doświadczalnego Polskiego Związku Łowieckiego w Czempiniu.

Podczas spotkania Przemysław Orpel i Jacek Wojciechowski zwrócili uwagę na bardzo wczesne nowości odmianowe kukurydzy z przeznaczeniem na ziarno. Najnowsza propozycja odmianowa przydatna na słabsze stanowiska to Yukon o FAO 210. Jest to odmiana idealnie oddająca wodę. Czynnik ten wpływa na obniżenie kosztów suszenia. Odmiana Yukon z wielkim powodzeniem uprawiana jest na ziarno w Danii i UK. Odmiana Fieldstar o FAO 200 jest rozwiązaniem odmianowym dla rolników siejących kukurydzę po roślinach wcześnie schodzących z pola. Jacek Wojciechowski omawiając odmianę Yukon zwrócił uwagę, że jest to jedyna wczesna odmiana zarejestrowana na ziarno w Danii. W Polsce znajduje się na etapie doświadczeń rozpoznawczych COBORU. Kolejną odmianą z grupy najwcześniejszych jest Alvito o FAO 210, która cechuje się niską wilgotnością podczas koszenia przy relatywnie wysokich plonach, a na dodatek można jeszcze zasiać zboża ozime po zbiorze.

Na drugim polu, za kombajnem wybierającym buraki prowadzone były pokazy siewu zbóż w technologii strip-till. Doktor Henryk Ławiński z Pfeifer & Langen zwracał uwagę, że na polu z burakami można dokonać praktycznej oceny jakości wybieranych korzeni buraków, a na poprawienie ich jakości wpływ ma właśnie zbiór. Paweł Snuszka zwrócił uwagę, że w technologię strip-till w rzepaku ozimym weszli w ubiegłym sezonie, od tego roku tym sposobem uprawiali buraki cukrowe, a od tego sezonu wchodzą w 95% w uprawę strip-till zbóż ozimych.

AUTOR: R. Waligóra


 Na polach Wiktora i Pawła Snuszków oraz Augustyna Szczepaniaka w Ogieniowie (woj. wielkopolskie) odbyły się warsztaty polowe związane z uprawą kukurydzy, buraków cukrowych i po raz pierwszy w Polsce – zbóż w technologii strip-till. Organizatorem spotkania była Grupa Rolnik oraz Limagrain, a wsparcie merytoryczne w zakresie innowatorskiej technologii wnieśli dr Tomasz Piechota z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu a w zakresie ochrony roślin – dr Paweł Bereś i Grzegorz Pruszyński z Instytutu Ochrony Roślin, Państwowego Instytutu Badawczego w Poznaniu, Henryk Mąka (Stacja Badawcza Polskiego Związku Łowieckiego w Czempiniu) oraz dr Henryk Ławiński (Pfeifer & Langen Polska). Więcej czytaj TUTAJ

Ostatnio dodane:

Komentarze

Czerwiec, 2017

Pn

Wt

Śr

Cz

Pt

So

Nd

-

-

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

Brak wydarzeń w wybranym dniu

loading...