Czerwiec
21
23:50
Imieniny:
Alicji, Alojzego, Rudolfa
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Aktualności
Nawożenie
Ochrona
Okopowe
Oleiste
Prawo
Relacje
Rynek
Technika
Zboża

Partner portalu

Nawożenie

Wpływ nawożenia azotowego na potencjał plonowania soi

Dodane 2 lutego 2015 o 16:27   Autor: Ewelina Przybyszewska   Źródło: NaturalCrop
łan soja lipiec iw

Zalety soi znane są już od dawna. Obecnie jest jednym z najbardziej wartościowych gatunków roślin strączkowych oraz najważniejszą na świecie rośliną oleistą. Swój sukces zawdzięcza wszechstronnemu zastosowaniu oraz unikalnym właściwościom. Ze względu na wysoką zawartość białka (40%) i tłuszczu (20%) uprawiana jest zarówno na pokarm dla ludzi, paszę dla zwierząt, jak również z przeznaczeniem do przemysłu chemicznego, farmaceutycznego oraz kosmetycznego.

Jeszcze do niedawna uprawa soi na dużą skalę w Polsce była niemożliwa. Głównym powodem były niesprzyjające warunki klimatyczne dla rozwoju tego gatunku – wahania temperatur oraz zbyt krótki sezon wegetacyjny. Obecnie postęp genetyczny oferuje odmiany soi dostosowane do warunków klimatyczno-glebowych naszego kraju, co daje realne możliwości jej uprawy. Wśród rolników cały czas trwają dyskusje nad dochodowością, ale wprowadzone w tym roku dopłaty do soi mogą być niewątpliwą zachętą. Przyznanie płatności do produkcji wiąże się ze wspólną polityką UE, która zmierza w kierunku stopniowego ograniczania importu soi spoza krajów unijnych.

Natural CropUprawa soi, oprócz opłacalności produkcji, ma bardzo dobry wpływ na żyzność i strukturę gleby. Roślina głęboko się korzeni, dzięki czemu może pobierać składniki pokarmowe z głębszych warstw gleby i jednocześnie ją drenuje. Warto uwzględnić soję w płodozmianie z uwagi na jej zdolność wiązania azotu atmosferycznego. W efekcie tego pozostawia po sobie od 50 do 100 kg azotu/ha dla rośliny następczej.

strąki na roślinie iwGłównym celem uprawy soi jest opłacalność produkcji. Aby uzyskać wysokie plony na poziomie 3 t/ha należy przyłożyć się do odchwaszczenia pola oraz do optymalnego odżywienia roślin. Na szczególną uwagę zasługuje nawożenie azotem. Nieodpowiednio zastosowane może być przyczyną braku symbiozy korzeni z bakteriami wiążącymi azot z atmosfery i w efekcie niedoborami tego składnika w roślinach. Zastosowanie nowego typu organicznego nawozu azotowego Feril C-N 40-12,5, poprawiającego właściwości fizyko-chemiczne i biologiczne gleby jest prostym i efektywnym rozwiązaniem, pozwalającym na uniknięcie błędów w nawożeniu soi. Nawóz dostarcza wysokowartościowych form węgla (C) i azotu (N), pozyskiwanych z kolagenu zwierzęcego w procesie hydrolizy termicznej. Skład oraz stosunek węgla do azotu 4:1 sprawiają, że Feril C-N 40-12,5 idealnie wkomponowuje się w uprawę tego gatunku. Węgiel organiczny zawarty w nawozie sprzyja namnażaniu pożytecznych mikroorganizmów oraz poprawia dostępność mikro- i makroelementów w roztworze glebowym dla roślin. Z kolei azot występuje w trzech formach: aminokwasów, peptydów i polipeptydów. Aminokwasy są rozpuszczalne w wodzie i szybko dostępne dla roślin po zastosowaniu nawozu. Dodatkowo wpływają stymulująco na wzrost i rozwój systemu korzeniowego. Związki bardziej złożone – peptydy i polipeptydy – w trakcie sezonu wegetacyjnego są sukcesywnie rozkładane przez mikroorganizmy glebowe do form przyswajalnych dla roślin. Dzięki spowolnionemu uwalnianiu składników z nawozu rośliny mają przez cały sezon wegetacyjny dostęp do niewielkich dawek azotu, nie powodując ryzyka przeazotowania upraw. Nawóz Feril C-N 40-12,5 stosuje się przedsiewnie w dawce 150-200 kg/ha. Zastosowanie nawozu sprawdzono w 2013 roku w agrotechnicznym doświadczeniu łanowym na odmianie Merlin w miejscowości Proszków (woj. dolnośląskie).

wykres natural cropStosując dawkę 150 kg/ha (18,75 kg N/ha) uzyskano plon w wysokości 2660 kg/ha. Otrzymany wynik był o 23% wyższy w stosunku do kontroli – nienawożonej N oraz o 18% w stosunku do kombinacji nawożonej 20 kg N w formie mineralnej. Na podstawie uzyskanych wyników można wywnioskować, że:

  • nawożenie azotowe w formie mineralnej nie powoduje zwyżki plonu; wraz ze wzrostem dawki N/ha plon nasion soi maleje,
  • nawożenie organiczne w formie nawozu Fertil spowodowało wzrost plonu o 23% oraz spadek wilgotności nasion podczas zbioru.

Dlatego warto zastanowić się nad uprawą soi przy zastosowaniu nawozu Fertil, który pozwoli uzyskać wysokie plony z ha.

Ostatnio dodane:

Komentarze

Czerwiec, 2018

Pn

Wt

Śr

Cz

Pt

So

Nd

-

-

-

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

21

Dni Pola HR Strzelce i BASF

loading...