Listopad
19
09:47
Imieniny:
Elżbiety, Faustyny, Pawła
[wpdreams_ajaxsearchpro id=1]

Partner portalu

W aktualnym numerze:

W numerze 1/2019

 

Przegląd pszenicy jarej – A. Skrzypek

 

Obecnie są zarejestrowane 32 odmiany pszenicy zwyczajnej jarej, z których 26 to odmiany polskie, a 6 zagraniczne, oraz jedna odmiana pszenicy twardej i dwie odmiany pszenicy orkisz, wszystkie trzy z polskiej hodowli.

 

Doświadczenia porejestrowe buraka – W. Janiak

 

W 2018 roku doświadczenia PDO założone były w 11 miejscowościach na terenie kraju, w głównych rejonach uprawy buraka. Pięć doświadczeń było finansowane z budżetu COBORU, a  pozostałe przez spółki cukrowe. Głównym celem założonych doświadczeń była ocena zdolności plonotwórczej i jakości technologicznej korzeni.

 

Nowe odmiany buraka – W. Janiak

 

Na podstawie korzystnych wyników doświadczeń rejestrowych w latach 2016 i 2017, w lutym 2018 roku do Krajowego Rejestru wpisano 17 nowych odmian buraka. Nowo zarejestrowane odmiany są odporne na rizomanię, a dodatkowo 3 z nich wykazują tolerancję na mątwika burakowego.

 

Odmiany ziemniaka w badaniach PDO – T. Lenartowicz

 

Ubiegły rok był na ogół niekorzystny dla plonowania ziemniaka. Wraz z kolejnymi upalnymi dniami deficyt opadów oraz nierównomierny ich rozkład niekorzystnie wpływały na zawiązywanie bulw, ich plonowanie i jakość. Potwierdzają to doświadczenia PDO, zakładane w kwietniu w optymalnych warunkach wilgotnościowych w dobrze ogrzaną glebę.

 

Młody ziemniak – tradycja i smak – T. Lenartowicz

 

Świeże ziemniaki ciągle cieszą się dużą popularnością na polskich stołach, szczególnie te pierwsze, pochodzące z uprawy na bardzo wczesny zbiór, które można już nabyć z końcem maja.

 

Azot mineralny w glebie – W. Szczepaniak

 

W racjonalnym nawożeniu roślin uprawnych azotem istotne jest nie tylko rozpoznanie ich potrzeb pokarmowych, lecz także w miarę dokładne określenie dostępności tego składnika z gleby.

 

Mikroorganizmy a gleba – D. Pikuła

 

Żyzna gleba może zawierać nawet miliardy bakterii w przeliczeniu na 1 g świeżej masy gleby. Dlatego mikroorganizmy  glebowe są jednym z najważniejszych czynników decydujących o żyzności i produktywności gleb.

 

Pałecznica w zbożach i rzepaku – M. Korbas, J. Horoszkiewicz-Janka, E. Jajor

 

Powodowana przez kilka gatunków grzybów pałecznica występuje na wszystkich gatunkach zbóż ozimych i na trawach. Najczęściej można ją spotkać na plantacjach jęczmienia ozimego. Grzyby wywołujące tę chorobę porażają również uprawy rzepaku.

 

Pleśń śniegowa – M. Korbas, J. Horoszkiewicz-Janka

 

Powszechnie występująca w uprawie zbóż ozimych pleśń śniegowa jest chorobą powodowaną przez grzyb Monographella nivalis i grzyby rodzaju Fusarium.

 

Zadbać o użytki zielone – P. Domański

 

Pielęgnacja i odpowiednie użytkowanie łąk i pastwisk stwarzają odpowiednie warunki wzrostu i rozwoju wartościowych gatunków traw i roślin motylkowatych.

 

Jesienny długi sezon – P. Kardasz

 

W wielu regionach kraju bardzo ciepła jesień sprawiła, że nawet na początku grudnia mieliśmy do czynienia z silnie spowolnioną, ale nadal trwającą wegetacją. Taki stan rzeczy sprawił, że rzepaki są nieco bardziej wyrośnięte niż w sezonach, które trwały krócej.

 

Wyczyńca coraz więcej – P. Kardasz

 

Zmieniające się rolnictwo oraz klimat sprawiają, że uprawom rolniczym zaczynają zagrażać nowe, do niedawna mało znaczące, agrofagi. Jednym z nich jest wyczyniec polny. Zagrożenie tego gatunku istotnie wzrasta, a walka z nim nie jest łatwa.

 

Płodozmian zbożowo-okopowy – P. Kardasz

 

Odpowiednio ułożony płodozmian to klucz do sukcesu. Aby tak się stało w strukturze zasiewów powinno być kilka gatunków należących do różnych rodzin. Tą zasadą kieruje się Marcin Górczyński z Rumiejek w woj. wielkopolskim, który w gospodarstwie o powierzchni 70 ha uprawia zboża oraz rośliny okopowe.

 

Kukurydza w Grądach – J. Przyrowski

 

Sławomir Dawidek z miejscowości Grądy na Mazowszu prowadzi z bratem i dwoma synami 200-hektarowe gospodarstwo, specjalizujące się w chowie bydła. Podstawową paszą dla liczącego 300 sztuk stada jest kiszonka z kukurydzy.

 

Przechowywanie stałych nawozów naturalnych – W. Wardal

 

Podmioty prowadzące produkcję rolną są zobowiązane do bezpiecznego dla środowiska przechowywania nawozów naturalnych, wytwarzanych w gospodarstwie rolnym lub przyjętych od innego gospodarstwa rolnego, tak długo, jak nie jest możliwe ich rolnicze wykorzystanie.

 

BASF o minionym i nowym sezonie – B. Szyndel

 

Na początku grudnia 2018 r. firma BASF podsumowała mijający sezon i poinformowała o planach i nowych rozwiązaniach na nadchodzący.

 

W obliczu zmian klimatu – S. Świtek

 

Przyszłości rolnictwa i temu, w jaki sposób rolnicy mogą minimalizować negatywny wpływ zmian klimatu, poświęcona była konferencji zorganizowanej przez K+S Polska. Firma rusza z kampanią Superprodukty dla superbohaterów.

 

Nauka odpowiada na wyzwania przyszłości – B. Szyndel

 

O tym, w jaki sposób nauka odpowiada na wyzwania przyszłości i jak pokonuje ograniczenia, dyskutowali podczas debaty w siedzibie firmy Bayer eksperci ze świata medycyny, ochrony zdrowia, biotechnologii medycznej i rolniczej.

 

Jak zlikwidować podeszwę płużną? – P. Grudnik

 

Negatywnym skutkiem tradycyjnej orkowej uprawy gleby jest powstawanie tzw. podeszwy płużnej, ugniecionej, nieprzepuszczalnej warstwy gleby. Można ja usunąć stosując głęboszowanie.

 

Pielęgnacja użytków zielonych – P. Grudnik

 

Zabiegi pielęgnacyjne wpływające na stan darni łąk i pastwisk należy stosować przez cały okres wegetacji, jednak ich wykonywanie jest szczególnie istotne wiosną. Do najważniejszych z nich zalicza się: włókowanie, bronowanie, wałowanie, wykaszanie niedojadów, podsiew i nawożenie.

 

Opony do ciągników i maszyn – M. Gaworski

 

Prawidłowy dobór opon ma istotny wpływ na właściwości trakcyjne ciągników i samojezdnych maszyn rolniczych, jeden z kluczowych elementów sprawnego ich użytkowania.

 

Moc opcji w beczkach – G. Borkowski

 

Wozy asenizacyjne o pojemności 10 tys. l sprostają zadaniom przy średniej wielkości produkcji zwierzęcej. Sprawdziliśmy, jakie możliwości oferują w tym zakresie trzej producenci: Pomot Chojna, Joskin i Meprozet Kościan.

 

Rozrzutniki na dwa sposoby – G. Borkowski

 

We współczesnych rozrzutnikach obornika znajdują zastosowanie dwie koncepcje ich budowy: tradycyjna z szeroką skrzynią i kołami umieszczonymi pod nią oraz z wąską skrzynią umieszczoną między dwoma dużymi kołami.

 

Dziczyzna nie tylko dla koneserów – R. Chojnacka 

 

Dawniej królowała na polskich stołach i była specjalnością kuchni staropolskiej. Obecnie jest spożywana dość rzadko. Pora to zmienić, gdyż mięso zwierzyny leśnej doskonale wpisuje się we współczesne trendy kulinarne związane ze zdrowym odżywianiem.