Sierpień
17
05:54
Imieniny:
Anity, Elizy, Mirona
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Aktualności
Nawożenie
Ochrona
Okopowe
Oleiste
Prawo
Relacje
Rynek
Technika
Zboża

Partner portalu

REKLAMA
REKLAMA

W aktualnym numerze:

Zmiany w rejestrze herbicydów – A. Czarnocka

 

Analiza wyników pszenicy ozimej – A. Najewski

Duża liczba odmian pszenicy ozimej oferowana na naszym rynku nasiennym powoduje, że wybór nie jest łatwy. Pomocne w tym względzie są wyniki PDO i listy odmian zalecanych do uprawy na obszarze województw. Przed wyborem odmiany warto jedne i drugie wnikliwie przeanalizować.  

Nowe odmiany pszenicy ozimej – A. Najewski

Na początku 2017 roku zarejestrowano siedem odmian pszenicy ozimej. Spośród nich cztery zaliczono do grupy A i trzy do grupy B. Ponadto zarejestrowano jedną odmianę pszenicy ozimej twardej.  

Wysoki potencjał plonowania pszenżyta – A. Stroiwąs

Pszenżyto ozime jest przede wszystkim zbożem pastewnym, wykorzystywanym jako pasza dla trzody chlewnej oraz drobiu. Jego zaletą jest wysoki potencjał plonowania, a także zbliżona do pszenicy i jęczmienia wartość paszowa, wynikająca z dużej zawartości białka. Niski koszt produkcji oraz stosunkowo małe wymagania glebowe sprawiają, że jest ono konkurencyjne w stosunku do innych zbóż.  

Mniej wymagające żyto – A. Popek

Znaczenie gospodarcze żyta ozimego wynika z mniejszych niż pozostałych zbóż wymagań glebowych i wodnych, większej tolerancji na zakwaszenie gleby oraz małej wrażliwości na przedplon. Żyto jest  najbardziej odporne na mróz, a także dobrze znosi suszę.  

Niezbędny zabieg jesienny – J. Strzelińska, Z. Sawinska

Zaprawianie ziarna zbóż w celu ochrony roślin przed patogenami przenoszonymi w materiale siewnym lub znajdującymi się glebie jest koniecznością. Długo działające zaprawy nasienne o działaniu układowym umożliwiają powstrzymanie rozwoju pierwszych infekcji chorób, które przy dużym nasileniu zwalcza się zabiegami nalistnymi.  

Tylko sprawdzone odmiany – M. Kardasz

Leonard Stołowski, prowadzący 27-hektarowe gospodarstwo, stawia na sprawdzone odmiany, które od lat wiernie plonują, choć nie zawsze spełniają oczekiwania gospodarza.  

Nawożenie podstawowe pod jęczmień ozimy – W. Szczepaniak

Jak dowodzi praktyka, wskazane jest przedsiewne nawożenia jęczmienia ozimego fosforem i potasem, a w razie konieczności także magnezem, siarką i azotem.  

Cena zależy od jakości – P. Kardasz

Warunkiem uzyskania dobrego efektu finansowego w produkcji zbóż i rzepaku jest nie tylko ilość uzyskanego plonu, ale przede wszystkim jego jakość. Jeśli będzie złej jakości, rolnicy mogą mieć kłopoty z jego sprzedażą. Zjawisko to nasila się w latach, w których plony są wysokie – tak może być i w tym roku.  

Oziminy w roli głównej – M. Kardasz

Zakładanie plantacji w okresie jesiennym to dobry pomysł. Dzięki takiemu postępowaniu prace w gospodarstwie są rozłożone i wiosną nie nastąpi ich spiętrzenie. Ponadto z upraw jesiennych plon będzie zdecydowanie wyższy.  

Pszenica i rzepak w Brzeziu – T. Sakowicz

W 15-hektarowym gospodarstwie w Brzeziu Sulechowskim (woj. lubuskie) Mieczysław Płóciennik uprawia pszenicę ozimą i rzepak ozimy. Po żniwach przyjdzie czas podjęcia decyzji, jakie odmiany zasieje w kolejnym sezonie.  

Przed kolejnym sezonem – S. Świtek

Koniec jednego sezonu jest początkiem kolejnego, a na polach szybko zagoszczą nowe oziminy. Zanim jednak to nastąpi, przed rolnikami czas ważnych decyzji, a te w szczególności dotyczą odmiany i strategii ochrony.  

Nawożenie zlokalizowane rzepaku – K. Jankowski, M. Sokólski

Nawożenie zlokalizowane polega na umieszczeniu nawozów w pobliżu nasion, co w znacznym stopniu ułatwia młodej roślinie pobranie składników pokarmowych. Taki sposób nawożenia często jest określany mianem startowego lub rzędowego.  

Rzepak wolny od chwastów – A. Paradowski

Zalecane jesienne odchwaszczania rzepaku ma na celu przede wszystkim zwalczanie gatunków zimujących. Do najbardziej uciążliwych z nich należą chabry, maruna, przytulia, tasznik i tobołki.  

Wieści ze spotkań polowych – B. Szyndel, A. Skoczyńska

Ze względu na dużą liczbę spotkań polowych organizowanych w pełni sezonu wegetacyjnego przez firmy działające na rzecz rolnictwa, kontynuujemy rozpoczęte w lipcowym numerze „Agrotechniki” relacje z ich przebiegu.  

Ostatni zabieg w ziemniakach – A. Paradowski

Aktualny program desykacji ziemniaków przewiduje zastosowanie około 20. środków ochrony roślin. W praktyce są to zaledwie 3 substancje czynne.  

W Żelaznej o rynku i ochronie ziemniaka – B. Szyndel

Na początku lipca do Rolniczego Zakładu Doświadczanego SGGW w Żelaznej k. Skierniewic licznie przybyli producenci ziemniaków, zainteresowani nowymi trendami w uprawie tej rośliny.  

Choroby zawodowe rolników – B. Szyndel

Z racji specyfiki wykonywanych prac w gospodarstwie rolnym, rolnicy, bardziej niż inne grupy zawodowe, są narażeni na ryzyko zachorowań na niektóre choroby.  

Przygotowanie siewnika – M. Gaworski

Zbliżający się sezon jesiennych siewów zbóż jest okresem stosunkowo krótkiej, ale intensywnej pracy. Warunkiem sprawnego jej wykonania jest właściwe przygotowanie siewnika.  

Zboże po żniwach – P. Grudnik

Kampania  żniwna nie kończy się na sprzęcie plonu z pola. Trzeba mu zapewnić właściwe warunki przechowywania, gwarantujące długotrwałe zachowanie wysokiej jakości.  

Talerzówki po ewolucji – G. Borkowski

Producenci bron talerzowych odchodzą od tradycyjnego schematu ich budowy na rzecz narzędzi kompaktowych. Przyjrzeliśmy się ofercie 3-metrowych talerzówek 4 producentów.  

Właściwa uprawa na wagę złota – M. Zabost

Ilość resztek pożniwnych i stopień rozścielenia oraz ścieżki przejazdowe maszyn decydują o wyborze narzędzia do uprawy ścierniska i o jej głębokości. Coraz większe znaczenie mają narzędzia specjalistyczne, które są wprawdzie droższe od tradycyjnego sprzętu uniwersalnego, ale zasadniczo zapewniają lepszą jakość pracy.  

Zaprawiarki do ziarna – J. Przyrowski

Prawidłowe wykonanie zabiegu zaprawiania materiału siewnego wymaga stosowania odpowiednich urządzeń technicznych. W ofercie rynkowej znajdują się zaprawiarki, różniące się wielkością i sposobem nanoszenia na ziarno środka chemicznego.  

Najlepszy Operator Opryskiwacza 2017 – J. Przyrowski

Wielki finał drugiej edycji organizowanego przez firmę Syngenta ogólnopolskiego konkursu na Najlepszego Operatora Opryskiwacza odbył się 11 lipca w Gospodarstwie Ogrodniczym Bogdana i Pawła Puncewiczów w Lewiczynie k. Grójca.  

Dotknąć, doświadczyć, dyskutować – J. Przyrowski

Pod takim hasłem firmy Claas i Horsch zorganizowały pierwszy Horsch&Claas Practice Day, spotkanie dla dziennikarzy prasy rolniczej, którego celem było przedstawienie pełnej kompatybilności zielonych ciągników z czerwonymi maszynami uprawowymi.  

Skoda Rapid i Rapid Spaceback – Z. Podbielski

 

Rolnicy pytają, ekspert odpowiada – E. Jaworska-Spicak

 

Prawo dla rolnika – A. Moroz-Rutkowska

 

Złociste ziarno zdrowia – R. Chojnacka

Kukurydzę warto wprowadzić do menu nie tylko dla smaku, ale przede wszystkim dla zdrowia. Naukowcy dowodzą, że bogactwo przeciwutleniaczy w kukurydzy cukrowej czyni z niej źródło młodości i ważny składnik diety przeciwnowotworowej.

loading...