Lipiec
22
05:08
Imieniny:
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Aktualności
Nawożenie
Ochrona
Okopowe
Oleiste
Prawo
Relacje
Rynek
Technika
Zboża

Partner portalu

REKLAMA
REKLAMA
Zboża

Za mało białka i glutenu?

Dodane 12 sierpnia 2014 o 16:17   Autor: Magdalena Kurantowicz-Gołuńska
Wheat and flour
(Fot. Fotolia)

Tegoroczne plony pszenicy mogą być niższe niż w zeszłym roku. Do końca lipca br. zebrano ziarno z około 20% areału. Niewykluczone, że pszenicy konsumpcyjnej będzie mniej niż w zeszłym roku, Problemy z jakością spodziewane są zwłaszcza w tych rejonach kraju, gdzie deszcze były długotrwałe i intensywne, podaje FAMMU/FAPA.

 Wśród rolników pojawiają się głosy, że w zebranym ziarnie pszenicy jest zbyt mała zawartość glutenu i białka. Ujemnie na jakość ziarna wpłynęły nie tylko obfite deszcze, ale także wysokie temperatury w pełni sezonu wegetacyjnego.

 Zawartość glutenu i białka warunkuje wartość technologiczną mąki. Minimalna zawartość białka w ziarnie na cele chlebowe wynosi 11,5% s.m, zaś glutenu 25%.

Gluten składa się z dwóch frakcji białka – gliadyny i gluteniny. Dzięki zdolności wiązania wody, nadaje elastyczność ciastu. Jego zawartość w ziarnie badana jest pod względem ilościowym i jakościowym. Im większa zawartość białka w ziarnie, tym większa zawartość glutenu. Z kolei na ilość białka w ziarnie wpływa w dużej mierze poziom nawożenia azotowego. Przy stosowaniu wyższych dawek azotu można spodziewać się większej ilość białka ogólnego, natomiast jego skład i właściwości zależą od danej odmiany pszenicy.

Ostatnio dodane:

Komentarze

Lipiec, 2018

Pn

Wt

Śr

Cz

Pt

So

Nd

-

-

-

-

-

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Brak wydarzeń w wybranym dniu

loading...