Grudzień
12
23:45
Imieniny:
Ady, Aleksandra, Dagmary
[wpdreams_ajaxsearchpro id=1]

Partner portalu

Oleiste

Trudny sezon dla rzepaku za nami

Dodane 25 października 2018 o 09:49   Autor: Tekst i fot. mgr inż. Jacek Broniarz, COBORU, Słupia Wielka

Miniony sezon wegetacyjny okazał się ponownie bardzo trudny do uprawy rzepaku ozimego. W okresie siewu i jesiennego wzrostu roślin odnotowano nadmiar opadów, wiosną duży ich deficyt.

To już kolejny rok, w którym zebrane plony są mniejsze od oczekiwanych. Również cena zbytu nasion rzepaku jest umiarkowana i przy mniejszych plonach niewystarczająca, aby pokryć wzrastające nakłady na jego uprawę.

Zróżnicowane plonowanie

Plonowanie rzepaku było mniejsze niż zwykle w rejonach północnych kraju, a także na Kujawach i w Wielkopolsce. Wpływ na to miał duży deficyt opadów w kwietniu i maju oraz lokalnie duża presja szkodników w okresie wegetacji. Tymczasem na południu i wschodzie kraju plonowanie rzepaku ozimego było większe, przy czym ze względu na ograniczoną ilość opadów w okresie zawiązywania i wzrostu łuszczyn, uzyskane plony były przeważnie średnie.
W sezonie wegetacyjnym 2017/2018 w systemie Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO) realizowano łącznie 28 doświadczeń. Plon zebrano z 25. Średni plon nasion zebrany z doświadczeń PDO wyniósł 38,3 dt z ha i był mniejszy w porównaniu do roku 2017 o 5,9 dt z ha, czyli o 13%. Plonowanie rzepaku było bardzo zróżnicowane w poszczególnych miejscowościach, a także rejonach kraju. Wielkość zebranych plonów w doświadczeniach wyniosła od zaledwie 13,2 dt z ha do aż 60,3 dt z ha. W 24% doświadczeń plonowanie odmian rzepaku było średnio powyżej 50 dt z ha, a w 32% doświadczeń w przedziale 40–50 dt z ha. W trzech doświadczeniach (12% doświadczeń) zebrano plon w przedziale 30–40 dt z ha, natomiast aż w ośmiu (32% doświadczeń) plon był mniejszy niż 30 dt z ha. Odmiany mieszańcowe plonowały średnio o 16% powyżej odmian populacyjnych. Plonowanie rzepaku w rejonach przyjętych w ocenie odmian przedstawiono na rysunku. Na polach produkcyjnych plony rzepaku były przeważnie jeszcze mniejsze, a ich rozpiętość duża. Na południu i wschodzie kraju producenci rzepaku zbierali średnio 30–40 dt/ha, natomiast na północy plony na większości pól nie przekraczały 20 dt/ha.
Z wielu plantacji zebrano nasiona dość drobne, o małej masie. Najczęściej był to efekt suszy, która spowodowała przyspieszone zasychanie roślin, a te miały krótszy czas na wzrost i wypełnienie nasion w łuszczynach. Mniejsze nasiona uzyskano zwłaszcza z plantacji uprawianych na słabszych glebach, na których dodatkowo w okresie dojrzewania wystąpił deficyt opadów. Zbierane nasiona charakteryzowały się przeważnie małą wilgotnością (najczęściej 5–10%).

Więcej o rzepaku można przeczytać w najnowszym numerze Agrotechniki.

Ostatnio dodane:

Komentarze

Grudzień, 2019

Pn

Wt

Śr

Cz

Pt

So

Nd

-

-

-

-

-

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Brak wydarzeń w wybranym dniu