Styczeń
16
02:35
Imieniny:
Mascelego, Walerii, Włodzimierza
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
Aktualności
Nawożenie
Ochrona
Okopowe
Oleiste
Prawo
Relacje
Rynek
Technika
Zboża

Partner portalu

W aktualnym numerze:

W numerze 1/2019

 

Przegląd pszenicy jarej – A. Skrzypek

 

Obecnie są zarejestrowane 32 odmiany pszenicy zwyczajnej jarej, z których 26 to odmiany polskie, a 6 zagraniczne, oraz jedna odmiana pszenicy twardej i dwie odmiany pszenicy orkisz, wszystkie trzy z polskiej hodowli.

 

Doświadczenia porejestrowe buraka – W. Janiak

 

W 2018 roku doświadczenia PDO założone były w 11 miejscowościach na terenie kraju, w głównych rejonach uprawy buraka. Pięć doświadczeń było finansowane z budżetu COBORU, a  pozostałe przez spółki cukrowe. Głównym celem założonych doświadczeń była ocena zdolności plonotwórczej i jakości technologicznej korzeni.

 

Nowe odmiany buraka – W. Janiak

 

Na podstawie korzystnych wyników doświadczeń rejestrowych w latach 2016 i 2017, w lutym 2018 roku do Krajowego Rejestru wpisano 17 nowych odmian buraka. Nowo zarejestrowane odmiany są odporne na rizomanię, a dodatkowo 3 z nich wykazują tolerancję na mątwika burakowego.

 

Odmiany ziemniaka w badaniach PDO – T. Lenartowicz

 

Ubiegły rok był na ogół niekorzystny dla plonowania ziemniaka. Wraz z kolejnymi upalnymi dniami deficyt opadów oraz nierównomierny ich rozkład niekorzystnie wpływały na zawiązywanie bulw, ich plonowanie i jakość. Potwierdzają to doświadczenia PDO, zakładane w kwietniu w optymalnych warunkach wilgotnościowych w dobrze ogrzaną glebę.

 

Młody ziemniak – tradycja i smak – T. Lenartowicz

 

Świeże ziemniaki ciągle cieszą się dużą popularnością na polskich stołach, szczególnie te pierwsze, pochodzące z uprawy na bardzo wczesny zbiór, które można już nabyć z końcem maja.

 

Azot mineralny w glebie – W. Szczepaniak

 

W racjonalnym nawożeniu roślin uprawnych azotem istotne jest nie tylko rozpoznanie ich potrzeb pokarmowych, lecz także w miarę dokładne określenie dostępności tego składnika z gleby.

 

Mikroorganizmy a gleba – D. Pikuła

 

Żyzna gleba może zawierać nawet miliardy bakterii w przeliczeniu na 1 g świeżej masy gleby. Dlatego mikroorganizmy  glebowe są jednym z najważniejszych czynników decydujących o żyzności i produktywności gleb.

 

Pałecznica w zbożach i rzepaku – M. Korbas, J. Horoszkiewicz-Janka, E. Jajor

 

Powodowana przez kilka gatunków grzybów pałecznica występuje na wszystkich gatunkach zbóż ozimych i na trawach. Najczęściej można ją spotkać na plantacjach jęczmienia ozimego. Grzyby wywołujące tę chorobę porażają również uprawy rzepaku.

 

Pleśń śniegowa – M. Korbas, J. Horoszkiewicz-Janka

 

Powszechnie występująca w uprawie zbóż ozimych pleśń śniegowa jest chorobą powodowaną przez grzyb Monographella nivalis i grzyby rodzaju Fusarium.

 

Zadbać o użytki zielone – P. Domański

 

Pielęgnacja i odpowiednie użytkowanie łąk i pastwisk stwarzają odpowiednie warunki wzrostu i rozwoju wartościowych gatunków traw i roślin motylkowatych.

 

Jesienny długi sezon – P. Kardasz

 

W wielu regionach kraju bardzo ciepła jesień sprawiła, że nawet na początku grudnia mieliśmy do czynienia z silnie spowolnioną, ale nadal trwającą wegetacją. Taki stan rzeczy sprawił, że rzepaki są nieco bardziej wyrośnięte niż w sezonach, które trwały krócej.

 

Wyczyńca coraz więcej – P. Kardasz

 

Zmieniające się rolnictwo oraz klimat sprawiają, że uprawom rolniczym zaczynają zagrażać nowe, do niedawna mało znaczące, agrofagi. Jednym z nich jest wyczyniec polny. Zagrożenie tego gatunku istotnie wzrasta, a walka z nim nie jest łatwa.

 

Płodozmian zbożowo-okopowy – P. Kardasz

 

Odpowiednio ułożony płodozmian to klucz do sukcesu. Aby tak się stało w strukturze zasiewów powinno być kilka gatunków należących do różnych rodzin. Tą zasadą kieruje się Marcin Górczyński z Rumiejek w woj. wielkopolskim, który w gospodarstwie o powierzchni 70 ha uprawia zboża oraz rośliny okopowe.

 

Kukurydza w Grądach – J. Przyrowski

 

Sławomir Dawidek z miejscowości Grądy na Mazowszu prowadzi z bratem i dwoma synami 200-hektarowe gospodarstwo, specjalizujące się w chowie bydła. Podstawową paszą dla liczącego 300 sztuk stada jest kiszonka z kukurydzy.

 

Przechowywanie stałych nawozów naturalnych – W. Wardal

 

Podmioty prowadzące produkcję rolną są zobowiązane do bezpiecznego dla środowiska przechowywania nawozów naturalnych, wytwarzanych w gospodarstwie rolnym lub przyjętych od innego gospodarstwa rolnego, tak długo, jak nie jest możliwe ich rolnicze wykorzystanie.

 

BASF o minionym i nowym sezonie – B. Szyndel

 

Na początku grudnia 2018 r. firma BASF podsumowała mijający sezon i poinformowała o planach i nowych rozwiązaniach na nadchodzący.

 

W obliczu zmian klimatu – S. Świtek

 

Przyszłości rolnictwa i temu, w jaki sposób rolnicy mogą minimalizować negatywny wpływ zmian klimatu, poświęcona była konferencji zorganizowanej przez K+S Polska. Firma rusza z kampanią Superprodukty dla superbohaterów.

 

Nauka odpowiada na wyzwania przyszłości – B. Szyndel

 

O tym, w jaki sposób nauka odpowiada na wyzwania przyszłości i jak pokonuje ograniczenia, dyskutowali podczas debaty w siedzibie firmy Bayer eksperci ze świata medycyny, ochrony zdrowia, biotechnologii medycznej i rolniczej.

 

Jak zlikwidować podeszwę płużną? – P. Grudnik

 

Negatywnym skutkiem tradycyjnej orkowej uprawy gleby jest powstawanie tzw. podeszwy płużnej, ugniecionej, nieprzepuszczalnej warstwy gleby. Można ja usunąć stosując głęboszowanie.

 

Pielęgnacja użytków zielonych – P. Grudnik

 

Zabiegi pielęgnacyjne wpływające na stan darni łąk i pastwisk należy stosować przez cały okres wegetacji, jednak ich wykonywanie jest szczególnie istotne wiosną. Do najważniejszych z nich zalicza się: włókowanie, bronowanie, wałowanie, wykaszanie niedojadów, podsiew i nawożenie.

 

Opony do ciągników i maszyn – M. Gaworski

 

Prawidłowy dobór opon ma istotny wpływ na właściwości trakcyjne ciągników i samojezdnych maszyn rolniczych, jeden z kluczowych elementów sprawnego ich użytkowania.

 

Moc opcji w beczkach – G. Borkowski

 

Wozy asenizacyjne o pojemności 10 tys. l sprostają zadaniom przy średniej wielkości produkcji zwierzęcej. Sprawdziliśmy, jakie możliwości oferują w tym zakresie trzej producenci: Pomot Chojna, Joskin i Meprozet Kościan.

 

Rozrzutniki na dwa sposoby – G. Borkowski

 

We współczesnych rozrzutnikach obornika znajdują zastosowanie dwie koncepcje ich budowy: tradycyjna z szeroką skrzynią i kołami umieszczonymi pod nią oraz z wąską skrzynią umieszczoną między dwoma dużymi kołami.

 

Dziczyzna nie tylko dla koneserów – R. Chojnacka 

 

Dawniej królowała na polskich stołach i była specjalnością kuchni staropolskiej. Obecnie jest spożywana dość rzadko. Pora to zmienić, gdyż mięso zwierzyny leśnej doskonale wpisuje się we współczesne trendy kulinarne związane ze zdrowym odżywianiem.